Miloš Nikolić: Bitka za Vlasinu – građanski pokret za njeno očuvanje i protiv MHE

Loading

SA PROTESTA U CENTRU VLASOTINCA
BITKA ZA VLASINU je građanski pokret sa ciljem da se sačuva Vlasina sa svojim rekama i rečicama od Mini Hidro Elektrana (MHE); od privatnog biznisa, od koga građani Srbije u bliskoj i daljoj budućnosti mogu da imaju samo štetu.
Reke su javno dobro i shodno tome treba da budu dostupne svim gradjanima a ne samo privatnom biznisu. Vlasnici MHE urzurpiraju naše najčistije reke i planinske potoke samo zbog lične koristi nemajući ni trunke obzira za živi svet u rekama niti za ljude koji žive u blizini. Ubrzavaju gašenje sela i forsiraju migracije stanovništva jer uništavaju osnove za zdrav i normalan život. Uništava se osnova za rekreativni i seoski turizam.
MHE se promovišu kao “čiste” , “eco”, “green energy “, ali realnost je potpuno drugačija. Brojne studije uradjene na tu temu daju potpuniju sliku o šteti po okolinu: “Uticaj MHE na životnu sredinu”, SANU; “Stav akademije inžinjerskih nauka o MHE”; studija “Sliv Vlasine”; “Mišljene Zaštitnika građana o MHE”; “Otvoreno pismo akademske javnosti povodom MHE” i mozete ih pronaći i preuzeti na našoj stranici u odeljku files.
Pogrešno je protumačen Katastar MHE urađen 1987. (856 lokacija za MHE), koji je bez ikakve kritičke analize godine 2009. prihvaćen kao polazište za izdavanje energetskih i građevinskih dozvola, mada je ta dokumentacija urađena samo na osnovu karata 1:25.000, bez ikakvih terenskih radova, na bazi vrlo površnih hidroloških i energetskih analiza i bez razmatranja ekoloških i socioloških uticaja na okruženje.
Pozivamo gradjane da se informišu o aktuelnim dešavanjima vezanim za MHE, naoružaju informacijama i da preduzmu korake da odbranimo Vlasinu od MHE i svih onih koji pomažu i olakšavaju ovaj ekocid i zločin.
Svako ko hoće i može da pomogne je dobrodošao, bez obzira kojoj političkoj stranci pripada, bez obzira na religiju, naciju ili seksualno opredeljenje. Svima nama trebaju osnovne svari za život, kao što su ljubav , toplota , vazduh i voda. Ne moramo da se složimo u svim stvarima ali moramo da se ujedinimo u zajedničkoj borbi protiv izgradnje MHE na našim rekama i da ih sačuvamo za generacije koje dolaze.
BITKA ZA VLASINU poziva na samoincijativu i samoorganizovanje a mi imamo stručan i iskusan tim ljudi da pomogne.
Budućnost Vlasine zavisi od svih nas!
BITKA ZA VLASINU SLOBODA JE VODA
PROTEST MEŠTANA I PRIJATELJA SELA DADINCA: OČUVATI REKU

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: