Leskovac: Novi kapaciteti azila za pse

Loading

ЛЕСКОВАЦ. – Град Лесковац је инвестицијом од 8,4 милиона динара покренуо проширење капацитета азила за псе у селу Жељковац са 150 на 250 места. Ово је један од два азила који постоје на територији града и након изградње 2016. године настављена су улагања у објекат.

„Улагањем од 19 милиона динара тада су изграђенe управна зграда, смештајне јединице, изолатор, ограда комплекса и септичка јама. Са инвестицијом се наставило у 2017. години када је  изграђена водоводна мрежа са црпном станицом за потребе прихватилишта, али и настављено до депоније у Жељковцу, дужине 1300 метара, вредности 6 милиона динара“рекао је данас приликом обиласка азила председник Привременог органа града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, додао је и најавио: „Пси луталице се налазе на улицама многих светских градова и то је проблем који захтева деловање са више аспеката. Поред прихватилишта потребно је да власници буду одговорнији, да не остављају своје љубимце на улици, да их стерилишу уколико се не баве узгојем и брину о својим најбољим пријатељима.  Од наредне године, поред паса који буду збринути од стране ЈКП Комуналца, односно службе ЗОО хигијене и који буду стерилисани, чиповани и вакцинисани, из буџета града ће свим заинтерсованим власницима бити омогућено да обаве стерилизацију о трошку града.

На западу се другачије спроводи брига о псима, само регистроване одгајивачнице могу да се баве размножавањем и продајом. И то би требало уредили и код нас. Овде имамо збринуте расне псе који су напуштени, водимо бригу, али и даље постоји проблем, зато проширујемо капацитете и настављамо улагања.“

Владимир Синадиновић директор ЈКП Комуналац под чијом надлежножћу је рад азила данас је подсетио на затечен дуг службе ЗОО хигијене у износу који је враћен и да на годишњем нивоу издвајања за исту износе око 25 милиона динара.

„Изградњом прихватилишта у Жељковцу смо побољшали услове за боравак напуштених животиња, а проширењем капацитета које се врши претходних дана и које ће се надам ускоро и завршити ћемо подићи ниво квалитета али и квантитета услуга који ћемо пружити нашим напуштеним животињама.

Укупан број паса који имамо у прихватилиштима јесте 350. Овде имамо око 150 и неки план је да када буде завршено проширење да овде сместимо још стотинак паса. Удомљење паса се врши свакодневно, од 9 до 17 часова су врата прихватилишта у Жељковцу али и Турековцу отворена за наше суграђане и удружења за заштиту животиња.“

Председник Цветановић је данас донирао храну азилу у Жељковцу на чему се Синадиновић захвалио и апеловао на грађане да и они помогну у зимском периоду када су неопходне донације азилима у виду старе гардеробе.

„Оно што нас очекује када је у питању зоохигијена, а није непосредно повезано са чувањем напуштених животиња јесте инвестиција која ће се ускоро десити. Говоримо о постројењу за континуирано управљање животињским отпадом, оно ће се изградити са наше десне стране, односно у почетку прихватилишта. Инвестиција вредна између 55 и 60 милиона динара. У току је  израда пројекта за грађевинску дозволу. Ја се надам да ћемо исту добити до краја године, да ћемо наредне године добити извођача радова и кренути са радовима. Овим постројењем ћемо подићи ниво из области екологије и заштите животне средине и моћи ћемо да на адекватан и еколошки прихватљив начин третирамо отпад животињског порекла, односно да третирамо лешеве угинулих животиња као и отпатке животињског порекла које добијамо прерадом у кланичној индустрији.“

Фото: Град Лесковац

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor