Mr Vladimir Petković, istoričar: Pusta Reka nije bila pusta kroz istoriju

Loading

BOJNIK – Istoričar Narodnog muzeja u Leskovcu mr Vladimir Petković ističe da „Pusta Reka“ nije bila pusta kroz istoriju i da je ovaj deo naše zemlje sinonim za posed kneza Stefana Nemanje i da su počeci srednjevekovne Srbije još u 12. veku bili vezani za ovaj deo naše zemlje. Petković dodaje da je „Pusta Reka“ sinonim za prvu i drugu seobu Srba kada je ovaj deo ostao prazan usled iseljavanja stanovnika pred najezdom osmanlija u 17. i 18. veku.

Pusta Reka i bojnički kraj odigrali su, kako podvlači Petković, značajnu ulogu i u Prvom i Drugom svetskom ratu. On napominje da je 1917. godine ovaj kraj podigao u selu Obiliću ustanak i to jedini u tadašnjoj porobljenoj Evropi, a tom prilikom Bojnik, kao i veliki deo Toplice i Kosanice su oslobođeni. Takođe, kako dodaje Petković, i u Drugom svetskom ratu antifašistički pokret rodio se na ovom području, a za posledicu je imao streljanje rodoljuba 17. februara.

Ako se vratimo u srednji vek na istorijski značaj Puste Reke uticala je i blizina Caričinog grada, tako da ne postoji selo u kome nije pronađen arheološki lokalitet u ovom kraju, a posebno veliki broj crkvišta, što zaslužuje dodatna istraživanja značajna za arheologiju kao nauku.

Kako zaključuje magistar Vladimir Petković, bojnički kraj dobiće, pored turističkog i industrijskog i na istorijskom i arheološkom značaju prolaskom puta preko Radana.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016