ANDRIJANA MITROVIĆ, leskovačka pesnikinja: Kapiraj i kopiraj!

Loading

Kapiraj i kopiraj! U nekim gradovima ima bahatosti u javnom prevozu. I naravno, svako gleda svoja posla. Polovina putnika (pre svega mladi) ima slusalice ili skroluje po mrežama.
Dešavalo mi se prisustvujem upadu grupe od šestoro, sedmoro viših osnovaca u lokalni GSP u Novom Sadu. Prošlog leta, večernji sati.
Momci nisu izabrali konkretnu “metu” za maltretiranje, ali su imali nameru da ostave utisak bande. Menjali su stalno sedista, kobajagi se svađali da bi demonstrali vulgarnost i uznemiravali putnike bukom i nepredvidivoscu.
Kao što rekoh, svako je gledao svoja posla. Dvojica su sela preko puta mene. Nisu bili ofanzivni, ali i dalje su se gurali, svađali i sl.
Deo ekipe je bio na kraju busa, deo kod srednjeg izlaza.
Nekako nisam mogla da ih “iskuliram”.
Ovoj dvojici preko puta sam morala da “bushnem” kvazi-samopouzdanje jer su to nesigurne pubertetlije na nivou dece, pa verujem da kad su kao pojedinci u busu, zure u telefone.
Pitam ih, da li im je možda palo na pamet da taj čovek koji vozi ne treba da gleda šta se dešava u busu nego u saobraćaju.
Naravno, nisu imali komentar.
Nisam upoznata sa regulativom, ali za vozače i putnike mora da se nadje neki bezbedonosni modus. Tipa “prijavi narušavanje reda i mira na taj i taj broj”.
Ovaj video mi je dao ideju koje se tada nisam setila, a mogla sam i ja da ih snimim i da napravim reportažu koja će ići uživo na nekoj od mreža. I to je građansko odgovorno ponašanje.
Dakle, uoči pretnju ili neregularnost (na javnom mestu, u instituciji, zgradi, skoli), napravi dokaz ili pisani trag, obavesti nadležne, angazuj javnost.
Predmet građansko vaspitanje ostavlja prostor za takve diskusije, simulacije situacija, učenje veština korespondiranja sa institucijama i sl.
U redu je uciti decu o toleranciji, razlicitosti i humanizmu, međutim živimo u vreme koje nije bezbedno pa smatram da i načini pružanja otpora i samozastite moraju da budu ozbiljniji i da uključuju moderne tehnologije, ali i građansku svest i savest pre svega. Jer ako ne primećujes, ili primećujes ali ignorišes, tehnološke veštine nisu dovoljne.
Ako još neko ima slična iskustva, volela bih da čujem. Kao i šta mislite o svemu ovome.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016