Vlasotince u Istočnom Sarajevu – pesnici u čast Dare Sekulić

Loading

У Источном Сарајеву су 11. и 12. априла 2024. године организовани трећи по реду песнички сусрети у част Даре Секулић, песникиње која чини сам врх песничке уметности на српском језику. На манифестарацији је учествовао значајан број песника из Србије, Црне Горе и Републике Српске.
Ове године је, поред песничких сусрета и сусрета песника за децу са ученицима по школама у Источном Сарајеву, организовано централно поетско вече у Културном центру, под називом “Књиге су исто што и људи”, на којем су, поред осталих, говорили песници-пријатељи Даре Секулић: Сунчица Денић, Мирослав Цера Михаиловић и Мирко Вуковић. У току вечери изведен је и музичко-поетски рецитал „Војници регрути новаци”, по поеми Даре Секулић, а приказан је и документарни филм “Чекајући крст”, аутора Витомира Митрића.
По први пут је на манифестацији Дари у част организован округли сто под називом „Читање поезије Даре Секулић“, на коме су учествовали проф. др Сунчица Денић, проф. др Саша Кнежевић, доц. др Маријана Митрић, мр Ивана Куљани, новинар и публициста Мирјана Кусмук, писац Раденко Кела, и други.
Такође, од ове године у оквиру манифестације Поетски дани Даре Секулић успостављена је књижевна награда за необјављену збирку песама на српском језику, писана ћирилицом, за коју ће конкурисати млади песници до 35 година.
У свим сегментима свечаности и манифестације проф. др Сунчица Денић истицала је значај и љубав коју су општина Власотинце и грађани Власотинца чинили и чине када је у питању Дара Секулић. Говорила је да је редак случај да се један избегли песник и једно место тако препознају и стопе, где је Дара добила кров над главом и пријатеље, а Власотинчани књигу о деци Власотинца. Било је речи о значају оних чија је идеја била да се стваралачки рад Даре Секулић изучава и промовише, истакавши, најпре, проф. др Станислава Станковића и многе делатнике и институције културе из Власотинца, као и појединце из Врања и Приштине.
На конференцији за штампу истакнут је велики значај манифестације за за Републику Српску и књижевност на српском језику уопште, у нади да ће се сарадња са Власотинцем и југом Србије развијати у свим сегментима културе.
У име Власотинца на Манифестацији је био Небојша Илић Илке, аутор многих арт, играних и документарних филмова.
Покровитељи манифестације су Град Источно Сарајево, Општина Источно Ново
Сарајево и Општина Источна Илиџа.
Извршни организатор био је Форум театар и Витомир Митрић, редитељ. Подсећања ради, манифестацију у част Даре Секулић покренули су Културуни центар Власотинца и Форум театар, подржани општинама Власотинце и Источно Сарајево.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor