Dr Aleksandar Rangelov: Zašto je opravdan štrajk radnika kompanije “Jura” u Leskovcu?

Loading

Višegodišnje iskustvo iz ortopedske ambulante mi nalaže da u potpunosti potvrdim zapažanja dr Miladinovića o zdravstvenim problemima radnika Jure i opravdanosti njihovog štrajka.
Dodajem, takođe, da su bolesti lokomotornog sistema posebno učestale zbog hronične preopterećenosti radnika ne samo Jure već i drugih kompanija.
Povod za štrajk u Juri je bilo novo povećanje cena u menzi uz istovremeno smanjenje porcija, kao i ekstremna nehigijena u toaletima.
Jura zapošljava preko 7.000 radnika u Srbiji.
Kupci ove kompanije su fabrike najluksuznijih automobila kao što su Porše, Jaguar i ostali.
Jura je prošle godine izvezla robe u vrednosti od 394,3 miliona evra, a protivi se sindikalnim zahtevima:
povećanju toplog obroka sa 250 na 400 dinara,
ulaganju dodatnih 27 dinara po radniku po danu za održavanje higijene u toaletima na nivou cele firme,
povećanju plate za 20% sa trenutne minimalne zarade i
ukidanju kažnjeničke politike bonusa.
Naš zakon priznaje minimalnu zaradu kao privremenu meru koja omogućava firmama da prebrode poteškoće, u trajanju do 6 meseci. Jura, međutim, već 13 godina, od kako posluje u Srbiji, plaća svojim radnicima u proizvodnom pogonu minimalnu zakonski dozvoljenu platu.
Vlada Srbije je davanje državnih subvencija Juri uslovila podizanjem najniže zarade u firmi na 120% minimalca, koliko i sindikat zahteva. Sem toga, kažnjeničkom politikom bonusa se radniku u potpunosti ukida bonus ako je odsutan sa posla makar i jedan dan uključujući: bolovanja, odsustva na koja radnik ima pravo ili ako ne radi prekovremeno kada potrebe kompanije to iziskuju.
Korišćenje teškog finansijskog položaja jedne strane radi nametanja nepravičnih uslova rada druge strane je postalo sveprisutno u našoj zemlji. U klasičnom radnom pravu to se zove eksploatacija. Život radnika i seljaka je u Srbiji sve jeftiniji da bi se njime lakše trgovalo.
Strani i domaći kapitalisti ignorišu radnička prava i ekološke norme u meri u kojoj im to podmitljiva vlast dozvoljava.
Svedočimo konstantnom kršenju radničkih prava, obezvređivanju njihovog rada, ogromnom rastu cena, korupciji i kriminalu koji su povezani sa vladajućom garniturom.
Pozivam sve kolege lekare na solidarnost sa štrajkom i zahtevima Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Yura Corporation – ogranak Leskovac u borbi za humane radne uslove!
Izvor: FB Aleksandar Rangelov

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor