Rominfomedia, sajt na romskom i srpskom jeziku o svakodnevnim problemima

Loading

LESKOVAC – Na prijemu građana organizovanom 8. decembra, u sali Gradskog veća, od ukupno 50 građana, koliko se obratilo gradnačelniku Leskovca, nije bilo ni jednog Roma! 

Ovo je već postala praksa, jer se i na ranije organozovanim prijemima Romi nisu pojavljivali. Da li to znači da Romi iz Leskovca i okoline nemaju nikakvih problema, ili da im nije potrebna pomoć u rešavanju nekog ličnog ili opšteg problema? Da li Romi misle da će neko drugi rešiti njihove probleme umesto njih, ili da će se problemi rešiti sami od sebe?!

Romska zajednica u poslednjih nekoliko godina ima krizu političkog i društvenog aktivizma i brojne probleme  sa kojima se suočava, nabrojaćemo samo neke:

  • isključenja struje neredovnim platišama uz asistenciju kordona policije sa velikim brojem policijskih vozila u romskim naseljima,
  • Infrakomunalni problemi,
  • Obrazovanje
  • zapošljavanje,
  • migracije,
  • sport…………………..

Poziv je bio otvoren za sve građane, a prijemu građana prisustvovali su i predstavnici svih gradskih ustanova, institucija i službi. Romska zajednica je to morala da iskoristi kako bi iznela svoje probleme.

Građani koji su bili na prijemu su od gradonačelnika uglavnom tražili da se reše njihovi socijalno egzinstencijalni problemi, zapošljavanje, ali je bilo i građana koji su došli i zatražili od gradonačelnka da im se asvalturaju ulice u naseljima u kojima žive.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je da će se ubuduće prijem građana organizovati  jednom mesečno po mesnim zajednicama, a da građane će primati  funkcioneri grada – prenosi sajt na romskom i srpskom jeziku Rominfomedia.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor