Leskovac: Obeležen Badnji dan u Sabornoj crkvi Svete Trojice

Loading

Срећне добитнице златника су: Милица Ђорђевић (12), Добрица Ранђеловић (7) и Стефана Крстић (3,). Чеснице и два златника даривала је пекара „Ђокић“ из Лесковца, а трећи златник стовариште „Призма“, такође из овог града. После дељења чеснице, у лесковачкој Саборној цркви Свете Тројице није се јавио добитник златника. 

Обраћајући се окупљеним верницима, свештеници су поручили да је бадњак наложен и тиме смо испуњено оно што смо наследили од наших предака, додајући да је бадњак дрво које даје велику светлост и представља симбол оног што славимо. У свом обраћању један од присутних пароха је рекао да је Исус донео љубав и уселио се у наше душе и срца и у све домове, како у Србији, тако и у домове широм света.

-Нека светлост бадњака обасја живот, пут наш, а то је пут Христов“, поручио је парох, пожелевши да пламен запаљеног бадњака обајса Србију „украшену најлепшим украсима“, за коју су се борили наши преци. Он је пожелео да пламен и топлота уђе у срца и све оно што је допро, племенито и омогући да волимо једни друге.

Божић, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника. Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају „Ваистину се роди“.

Срби Божић обележавају од памтивека, а Бадњаком, односно божићним дрветом се у кућу уноси срећа, здравље и напредак. Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна. Божић по јулијанском календару, поред српске, славе и руска, јерменска црква, Света гора и један део коптске цркве.

Приликом дељења чеснице, испред Културног центра у организација ТОЛ и Мото клуба „Лесковац“ највише среће, јер су у свом парчету нашли сребрњаке, имали су Филип Прашчевић, Тара Цакић, Стефан Миленковић и Ива Влаховић, која није крила радост због тога. С обзиром да се нико није пријавио да је пронашао златник, из ТОЛ-а су упутили позив да се срећни добитник јави наредних дана како би добио поклон Мото клуба „Лесковац“.

Извор: А.Давинић „Будите у току“

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor