Leskovac: Hram Sveti Simeon Mirotočivi u naselju “Dubočica” dobija podno grejanje

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, са сарадницима, другог дана Божића, обишао храм Светог Симеона Мироточивог. Приликом посете истакао је да народ који жели да има светлу будућност, мора да негује своју традицију и обичаје, не сме заборавити своје порекло. Сходно томе, локална самоуправа Лесковца улаже у развој верских објеката и верског туризма и на тај начин улаже у своју будућност.

Изградња храма у Дубочици је започета још 2005. године, због недостатка средстава, прекинута и поново настављена 2014. године. Градоначелник Цветановић је подсетио да је у њега уложено око 22 милиона динара и додао: „За подно грејање, којим ће бити обезбеђени бољи услови за боравак верника у храму, издвојено је 4,2 милиона. Радовима изведеним у оквиру постављања грејања стекли су се услови за постављање мермерног пода у мозаику према архитектонском решењу Димитрија Павловића, стручњака у дизајнирању и изради црквених подова. Овај пројекат биће изведен у току ове године. Његова вредност износи 10 милиона динара.“

Лесковац је један од ретких градова који се могу похвалити градоначелником чија је породица ктитор верских објеката. У прилог томе говоре подаци да је градоначелиник Лесковца др Горан Цветановић храму Свети Симеон Мироточиви донирао 1.000 евра за куповину звона. Ту су и многобројне донације другим манастирима и црквама Јабланичког округа, широм Србије, а и ван граница наше земље. О томе сведоче многобројне благодарнице, халкографије, а ту је и орден Светог Саве, којим је градоначелник одликован приликом литургије одржане поводом постојања 500 година Јашуњских манастира.

„Улога вере и Српске православне цркве је од изузетног значаја у очувању и развијању идентитета српског народа. Брига и улагања у верске објекте у великој мери доприносе томе. Бог је свуда око нас, у сваком верујућем бићу. Верски објекти, наше цркве, храмови и манастири представљају место окупљања и чувања вере. Улагање у њих је улагање у историју, традицију, али и будућност“, истакао је Цветановић и Српској православној цркви и верницима, који вечерас и сутра славе, честитао Светог Стефана, уз речи да овај празник проведу у миру и срећи са својим најмилијима.

Звонко Живковић, старешина храма, истакао је велико задовољство због улагања у овај храм и рекао да се нада да ће добра сарадња бити настављена. Он је свим присутнима и грађанима честитао празнике и позвао их да сутра, 9. јануара 2018. присуствују литургији коју ће служити владика нишки, господин Арсеније.

 

Извор: Званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: