Dr Goran Cvetanović, gradonačelnik: 2018. godina iz meseca u mesec – retrospektiva!

Loading

Др Горан Цветановић на конференцији за новинаре
(фото: званични сајт Града Лесковца)

ЛЕСКОВАЦ – У Скупштинској сали града Лесковца, градоначелник др Горан Цветановић, данас је одржао конфренцију за медије поводом ретроспективе претходне, 2018. године.

Преносимо комплетан прилог објављен на званичном сајту Града Лесковца:

„Претходних година радимо искључиво усмерени на добробит наших суграђана и година коју смо оставили за нама није изузетак. У њој смо радили на оснаживању нашег града: економски, социјално, инфраструктурно… Наставили смо са смањењем броја незапослених и омогићили да овог јутра на посао оде скоро 1000 особа више, него јануара 2018. Надамо се да то значи да ће у години на чијем смо прагу више особа основати породицу и да ћемо њен крај дочекати са још више новорођене деце у односу на 2018. Говорећи о томе, не могу да се не осврнем на први дан 2019. У том дану, наш град је постао богатији за 9 беба, 6 дечака и 3 девојчица. До овог тренутка рођена је 41 беба, 18 дечака и 23 девојчица, и они су, као и сва деца која ће се родити, разлог да радимо за њихову добробит, за добробит све деце и суграђана,„ – истакао је градоначелник и додао да је данас исплаћена једнократна новчана помоћ породиљама за другу половину 2018. године, 223 њих добило је 2,86 милиона динара.

ЈАНУАР

Почетком месеца јануара Град је уручио ваучере за набавку беби опреме за првих десет рођених беба у вредности од 20 хиљада динара, односно укупној вредности од 200 хиљада динара.

На почетку 2018. године градоначелник др Горан Цветановић посетио је малишане у дежурном вртићу „Цицибан“ и уручио им пакетиће, а Бадњи дан обележен је ломљењем чеснице на платоу испред Лесковачког културног центра. Исплаћене су заостале зараде свим запосленима у Градској управи, директним и индиректним корисницима буџета Града. За те намене издвојено је 195 милиона динара и реализовано је захваљујући трансферу у износу од 450 милиона динара, из републичког у градски буџет. Такође, овог месеца подељени су уговори о финансирању и суфинансирању спортских клубова и организација, за њих 107, за шта је издвојено 55 милиона. Ове године, за ову намену биће додељено 60 милиона динара. Овај месец обележен је и посетом потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоране Михајловић, амбасадора Данске, његове екселенције Хоугор, отворена је канцеларија Центра за социјални рад у Грделици, Дечји музејон, приређена је изложба графика Салвадора Далија. На дан Светог Саве са 9 милиона награђено је 293 младих и завршен пут Горња Јајина-Бунушки Чифлук у чију је рехабилитацију уложено преко 20 милиона динара.

ФЕБРУАР

Овај месец обележен је потписивањем анекса III уговора са Метропаркингом. Он је у великој мери побољшао положај града и свих суграђана у овом односу. Предвиђа да се 50% продатих карата слива у градску касу, уместо првобитних 10%. Корисницима услуге омогућава да прву доплатну карту плате у износу мањем од 50%, али и продужено време чекања за писање доплатне карте. Фебруар је за Град Лесковац био потврда добрих односа са Владом Републике Србије јер су тада Град посетили министри Кркобабић и Недимовић, који, како у Србији, тако и у граду Лесковцу у великој мери доприносе побољшању и развоју задругарства и пољопривреде.

МАРТ

Месец март започет је посетама школама на територији Града. Посећена је трговинско-угоститељска школа, хемијско-технолошка, школе у Великом Трњану, Мирошевцу, Орашцу, Манојловцу, економска, медицинска, музичка и математичко одељење школе Вук Караџић.

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, била је у посети Лесковцу и тада је званично отворила инфективно одељење Опште болнице Лесковац. Компанија „Јура“ донирала је Гимназији опрему за информатички кабинет и тиме помогли отварање смера за ученике надарене за информатичке науке, и опрему за Дом здравља и болницу, тачније дефибрилаторе, колор доплер и опрему за лапароскопију. Укупна вредност донације је око 5 милиона динара. А кад је у питању здравство битно је истаћи и то да је Град са 5 милиона динара финансирао процес вантелесне оплодње.

Константин Костјуков одлучио да на сцени лесковачког Народног позоришта Лесковачкој публици поклони један од својих последњих наступа, чиме је Лесковац доказао да је један од центара културе у Србији.

Као члан Управног одбора НАЛЕД-а градоначелник др Горан Цветановић угостио је чланове ове организације и 9. седницу одржао у Лесковцу. Додељени су уговори удружењима из области социјалне заштите за које је издвојено 9,5 милиона. У циљу подршке овој групацији, али и становништу на Косову и Метохији, у пратњи једног лесковачког предузетника градоначелник Лесковца је посетио породицу Станојковић у селу Сушице и том приликом уручен им је трактор.

Месеца марта започета је пракса посета месних заједница које су реновиране и последњих дана овог месеца, прво је посећена МЗ „Моше Пијаде“.

АПРИЛ

Април је започет традиционалним пријемом у Свечаној сали Града Лесковца поводом Међународног дана Рома, а настављен је посетама високих званичника Владе, односно посетом министра омладине и спорта Вање Удовичића који је тада најавио завршетак радова на хали „Партизан“ што је и остварено крајем прошле године. У духу промоције и стварања добрих односа са земаљама света, Град је посетио и тадашњи амбасадор Републике Кореје, његова екселенција Де Ђонг Ју.

Април је обележила додела сертификата НАЛЕД-а Граду Лесковцу, којим је град оцењен као локална самоуправа са повољним пословним окружењем, са највећим процентом испуњености од чак 92,4%. Обележила га је и рехабилитација пута Лесковац-Јашуњски манастири у коју је уложено 56,5 милиона динара, у дужини од око 7 км.

МАЈ

Почетком маја асфалтирана је улица у Братмиловцу у вредности од 9 милиона, уређена је раскрсница код Главне Поште и улице Јужноморавских бригада, у износу од 8 милиона, завршена је секундарна водоводна мрежа у Вучју, одржани Дани јагода у Карађорђевцу.

Месец мај обележила је градска слава, увеличана братимљењем са Бијељином, затим, јубиларни 10. ЛЕДАМУС и вожња бицикала на којој је учествовало много наших суграђана, организована у част Међународног дана физичке активности. Маја месеца, обављен је и пријем грађана на којем је учествовало њих 50-ак.

ЈУН

Први месец лета, јун, обележила је манифестација Разигране улице, догађајем у организацији наше предшколске установе на којем учествују предшколци свих вртића са територије Града. Треба поменути још једну начајну манифестацију, у Спомен парку, на којој су малишани уживали у музици и подржали традиционални маскенбал који већ дуги низ година организује Месна заједница „Јужноморавских бригада“.

У месецу јуну завршена је санација Светоилијске улице, сумом од преко 34 милиона динара, као и реконструкција 5 улица у самом центру града, улагањем од 22,6 милиона динара. У овом месецу ЈКП „Водовод“ је наставио са својим активностима, што је резултирало заменом водоводне мреже у 6 улица укупне дужине преко 1000 метара и вредности 145 хиљада евра.

Јуна су подељени уговори за област јавног информисања, за коју је издвојено 20 милиона динара. На Видовдан су најбољи индивидуални спортисти града Лесковца били су примљени у Свечаној сали код градоначелника Лесковца.

У циљу подршке посећена је фирма „Еуромонт“ и један пољопривредник из Биљанице. Одржана је Вишњијада у Радоњици, отворена фабрика за производњу Вафла у којој је посао нашло 30-ак људи, док су значајна средства у износу од скоро 2 милиона динара издвојена за зграде месних зајендица у Доњем и Горњем Трњану и Доњем и Горњем Синковцу, које су посећене током овог месеца.

Месец јун је обележило потписивање анекса уговора са ПВВ-ом. Према овом анексу ПВВ је дужан да граду Лесковцу исплаћује накнаду у износу од 420,00 динара (без ПДВ-а) по тони довеженог комуналног отпада на ваги Регионалне санитарне депоније Жељковац-Лесковац, и то по тони отпада са територије општина суоснивача Медвеђа, Лебане, Бојник, Црна Трава и Власотинце и за остале општине по добијеној сагласности од стране града Лесковца.

ЈУЛ

Јула месеца настављен је обилазак зграда месних заједница, обиласком Турековца, Карађорђевца, Мале Копашнице и Белановца. За санацију ових зграда издвојено је око 4 милиона. Уређени су и некатегорисани путеви, што је веома значајно за становнике лесковачких села, јер ово им омогућава бољу повезаност. За уређење 14 путева издвојено је 6,4 милиона динара. Треба поменути и уградњу гребаног асфалта, 9000 кубних метара, донацију ЈП „Путеви Србије“ у вредности од 9 милиона динара.

Јул је месец у којем је завршена санација тротоара у улици Стојана Љубића, 1,4 милиона, одржан 13. карневал, СТРИНГС и додела награда „Капетан Миша Анастасијевић“. Саниран је кров на школи у Мирошевцу, са милион динара.

АВГУСТ

Август је започет обиласком плантаже. Био је посвећен најмлађим, али и најстаријим суграђанима. Тог месеца посећени су двоје најстаријих људи у Лесковцу: Александр Стојановића, стогодошњак и Даница Булатовић која је прославила свој 101. рођендан. Започета је организација дружења са најмлађима: у централном градском парку, у посету Аеро и Коњичком клубу, упознали су се са тајнама Царичиног града, роштиљали на Хисару и све заокружили риболовом крај Грабовничких бара.

У августу су и Вуковци средњих школа отишли су на екскурзију Србијом, одржани су Дани крушке и Грделичка регата, завршени су и битни инфраструктурни пројекти попут улица Гоце Делчева и Партизанска, као и пут између Мирошевца и Славујевца у који је уложено око 42,3 милиона динара.

Крајем августа, Лесковац је постао богатији за још једног побратима -градоначелник бугарског Елин Пелина Ивајло Симеонов и градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, потписали су споразум о сарадњи.

СЕПТЕМБАР

Септембар је месец који је обележила 29. – до сада најбоље организована Роштиљијада и Паприкаријада у Доњој Локошници. Овај месец протиче у духу почетка школске године и управо због тога градоначелник др Горан Цветановић посетио је прваке основне школе у Грделици и њима, али и свим првацима поделио симболичне поклоне за успешан почетак новог поглавља у њиховом животу. Септембра је завршен пут између Кошашнице и Слатине у који је уложено 4,3 милиона, завршена изградња улице Војин Петровић на Хисару, рехабилитација пута Залужње-Лесковац, у коју је заједно са рехабилитацијом нишке и деоницом код Пољопривредне школе уложено око 45 милиона динара. Очишћен је канал у Губеревцу и Комуналац опремљен новим машинама у вредности од 7,5 милиона динара. Подељени су уговори из области социјалне заштите по новом конкурсу и Одбор за финансије Републичке Скуштине у граду Лесковцу одржао је своју седницу.

Захваљујући изложбама „Ратни пут Моравске дивизије“ и „Моравци и Французи-браћа по оружју“, које су одржане у току овог месеца, за рад лесковачког музеја чуло се у Београду и Паризу. Градоначелник је са својим тимом посетио и фирму Аутоспот која планира да прошири своје капацитете. Месец је обележио и 11. ЛАЈФ, у организацији Лесковачког културног центра, захваљујући којем је Лесковац и ове године био стециште великих имена српског глумишта попут Драгана Бјелогрлића, Миме Караџића, Анице Добре и других.

ОКТОБАР

Октобар, месец током којег се лесковачком улицама шири мирис паприке и ајвара, започео је управо у том духу. Након Лесковца, манифестација „Изађи ми на теглу“ први пут је одржана у Брестовцу. Деца из школа и вртића нашег града имала су прилике да и у 2018. у оквиру Дечје недеље посете Кабинет и упознају се са просторијама и послом градоначелника др Горана Цветановића и његових сарадника. 25 младих повртара је захваљујући сарадњи Града и ГИЗ-а добило пластенике, док су сви фудбалери Лесковца добили терен са вештачком травом у чију изградњу је уложено 32 милиона динара.

Октобар је за Лесковац посебан месец, јер се тада се обележава ослобођење града у Другом светском рату,.

За дан Града, 11. октобра, Лесковчани су имали прилике да виде атракцију – када се у небо винуо балон са грбом града Лесковца. Награђени су млади таленти, њих 230 са 6,5 милиона динара. Доказ да се привреда развија јесте отварање ЛИДЛ-а и новог погона компаније „Терастил“. Град је улепшан обележјем постављеним на Булевару ослобођења, сада омиљеном локацијом за фотографисање у Лесковцу, а Град је угостио и оперску примадону, мецосопран Јадранку Јовановић.

У месецу који је почетак последње четвртине сваке године музеј је доказао да је поред успешне и друштвено одговорна установа отварањем изложбе „Додирни прошлост“ намењене слепим и слабовидим особама. Славила се и традиција поречјанског краја манифестацијом „Дани воденице“. У наставак изградње северног крака водоводне мреже уложено је преко 8 милиона. Тротоари у Делиградској улици и улици Краља Петра Првог добили су нови сјај, а у овом месецу замењени су и контејнери у свим школама на територији града, укупно њих 80.

НОВЕМБАР

Новембар је месец када је градоначелник др Горан Цветановић са својим сарадницима преузео одговорност за руковођење градом. 6.11.2018. обележена је шестогодишњицу тог догађаја и на тај дан отворена је амбуланта у насељу Анчики.

Само два дана касније ученицима школе „Вожд Карађорђе“ предата је на коришћење фискултурна сала у чију изградњу је уложено 34,7 милиона динара.

Лесковац је још једном доказао да је Град који се може поносити својим наградама и признањима, чијој дугој листи је додата повеља „Дунавски капетан“ додељена граду у категорији „паметни градови“. Поред града и лесковачка болница проширила је листу својих признања и полици додала „THE BIZZ“ награду додељену у Хонг Конгу.

Новембра је и путем пројекта „Радимо за бољу будућност наше деце” 61 нашем младом суграђанину, али и доделом уговора о самозапошљавању издвојено је 3,2 милиона динара.

Затим, у Кабинету је организован пријем задругара којима је преко 36,4 милиона додељено у Кабинету министра Кркобабића, као и пријем академика Нинослава Стојадиновића, председника огранка САНУ у Нишу, новог дописног члана академије, проф. др Владе Вељковића и декана Технолошког факултета.

Завршетак овог месеца обележило је то што је градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић изабран за председника Федерације европских градова Србије.

У овом месецу су се такође обилазиле месне заједнице, и то у: Подримцу, Винарцу и МЗ „Вељко Влаховић“.

ДЕЦЕМБАР

Дванаести месец започет је још једном пољопривредном манифестацијом – „Кромпиријадом“ и обиласком Опште болнице Лесковац поводом почетка радова на санцији главне зграде ове установе. Када се говори о здравству, битно је истаћи да је у месецу децембру отворена и хипербарична комора у Лесковцу.

Средином месеца посећене су месне заједнице у Накривњу и Радоњици. Даље, децембар је протекао у знаку пријема грађана који је одржан и у Грделици. Тада је градоначелник најавио да ће представници месних заједница и градски функционери једном месечно обављати разговоре са свим заинтересованих суграђанима, а та пракса започета је управо у Грделици. Када се говори о грделичком крају, важно је истаћи и доделу доделу субвенција пољопривредним произвођачима. Ове године 724 пољопривредника добило је субвенције у износу од 24 милиона динара.

Грделица је у децембру била центар дешавања. Посетила ју је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и тада отворила улицу Бора Пешић у чију су реконструкцију Коридори Србије уложили око 36 милиона динара.

Крајем године град Лесковац посетио је и министар омладине и спорта Вања Удовичић, и том приликом обишао је завршену халу „Партизан“ у коју је садејством са овим министарством уложено око 70 милиона динара. Спорт је веома важан граду Лескову и у прилог томе говори чињеница да је хала „Плави павиљон“ добила опрему вредну 100 хиљада евра намењену кошарци.

Акције које су спровођене прошлих година настављене су и 2018. Сваке суботе и недеље спровођено је уређење јавне површине широм града, док лекари лесковачке болнице и Дома здравља обављају превентивне прегледе у најудаљенимијим местима Лесковца.

Децембар је обележио и велики, значајни јубилеј. 70 година постојања и рада Народног музеја у Лесковцу.

Година је завршена како и доликује, у празничном духу са још 40 нових тезги намењених уличној продаји новогодишњих предмета. Испраћена је спектакуларним дочеком у граду, а Нова започета новим животом, рођењем беба.

***

„Година за нама је још један степеник ка трасирању пута у будућност. 2018. је још један корак ка оснаживању и напредовању Лесковца. Хвала свима што заједно са нама учествујете у растућем напретку и побољшању услова живота. Ми желимо да сви наши становници буду део мозаика који чини Лесковац.

Желимо да отварамо нова радна места, да градимо путеве, школе, амбуланте… Да промовишемо културу, уметност, наша добра… За то смо се борили претходних година, а наставићемо и наредних све док нам суграђани пружају подршку на чиме смо им сви неизмерно захвални.

Драги моји, данас је још један дан када је Лесковац поноснији, снажнији и бољи… Свима нама желим да нам осване још много таквих дана, а ја вам као први човек града поручујем да ће се на томе вредно, марљиво и упорно радити и да резултати неће изостати,” закључио је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић на крају обраћања.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor