Drugi pišu: Muzejski trg sa petnaestak kamenih eksponata na postamentu

Loading

Narodni muzej Leskovac (foto: Igor Mitić, V. novosti)

LESKOVAC – Zajednički projekat Narodnog muzeja u Leskovcu i bugarske opštine Botevgrad, pod nazivom „Heterotopija“, Evropska unija će iz svog IPA programa podržati sa 550.000 evra, a gotovo polovina ovog iznosa – koliko će pripasti lokalnoj samoupravi u gradu na Veternici – biće upotrebljena za instaliranje svojevrsnog lapidarijuma. Konkretno, na novouređenom platou ispred zgrade pomenute leskovačke ustanove kulture biće formiran svojevrsni muzejski trg sa petnaestak kamenih eksponata na postamentima. Biće ispoštovana sva muzeološka pravila, što podrazumeva da će neki od njih biti zaštićeni staklom – sa posebnim osvetljenjem i video-nadzorom.

„Artefakti stari više stotina godina će dočarati istoriju ovog kraja dugu čak osam milenijuma i to će biti prvi put da stalnom postavkom izlazimo iz svoje zgrade. Zarad interaktivnosti, planirane su i legende za slabovide, a to što ćemo u okviru ovog projekta dobiti još pokretne police, vitrine i panoe će nam omogućiti da na trgu prikažemo i neke druge, nove izložbe, te organizujemo radionice za decu, predavanja, koncerte, promocije, 3D projekcije…“, ističe direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Mira Ninošević, ponosna na to što konačno kreću u susret sugrađanima, pa i bukvalno izlaze na ulice.

Projektom su predviđeni i rekonstrukcija ulaznog hola, formiranje informacionog centra i suvenirnice, pa će ova ustanova, uz određene adaptacije, postati dostupna i osobama sa invaliditetom.

Izvor: Večernje novosti, 14. januara 2019.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: