Leskovac: Ustanova za odrasle i starije obeležila slavu Svetog Vasilija Velikog

Loading

LESKOVAC – Ustanova za odrasle i starije Leskovac obeležila je svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog u prisustvu upošljenika, korisnika i prijatelja, javila je TV 4S.

Danas slavimo našeg velikog duhovnog oca i svetitelja Svetog Vasilija Velikog koji je bio veliki pred Bogom, ali i kao savemenik doba u kome je živeo, kazao je sveštenik Slaviša Stanojević.

Ovom prilikom, direktorka Ustanove za odrasle i starije Gordana Savić uposlenicima uručila je jubilarne nagrade za višedenijski rad. Ovogodišnja domaćica Slađana Kulić predala je slavu za narednu godinu Javorki Lijeskić.

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, Srbi praznuju Mali Božić (Vasiljevdan) i srpsku Novu godinu.

Sveti Vasilije je bio Veliki arhiepiskop Kesarijski. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao srpska Nova godina.

Praznik posvećen Obrezanju Gospodnjem naziva se Mali Božić. Mnogi na ovaj dan, po običaju spaljuju ostatke badnjaka, a u domovima hrišćanja priprema se česnica i poseban obredni hleb vasilica. U vasilicu se, po običaju, stavlja zrnevlje raznih žitarica i dren za zdravlje, kao i novčić za sreću i bogatstvo.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: