Leskovački pisci: Stefan Tićmi (Mitić) dobitnik prve nagrade “Politikinog zabavnika” za knjigu “Ja sam Akiko” za 2018. godinu

Loading

LESKOVAC – Većinom glasova žirija četrdesetu po redu književnu nagradu „Politikinog zabavnika“ namenjenu mladima dobio je Stefan Tićmi (Mitić) za knjigu „Ja sam Akiko”, u izdanju „Lagune“, objavio je RTS.

U obrazloženju žirija, između ostalog, se kaže da „Ja sam Akiko” pleni svojom svežinom, poetičnošću, iznenađuje humorom bliskim mladim generacijama, kao i nepravolinijskim pripovedanjem nesvakidašnjim za dečju poeziju. 

„Ako postoji uopšte uspeh u književnosti, mislim da je to što je čitaju i klinci. Stiže mi brdo poruka i od klinaca i od starijih ljudi, što bi se reklo od sedam do hiljadu sedam (godina)”, kaže za RTS dobitinik nagrade Stefan Tićmi. 

Kako se ističe u obrazloženju, u knjizi se preispituje identitet devojčice koja, odrastajući uz oca, istražuje svet oko sebe i traga za svojim poreklom, ostaje zapitana nad okolnostima života odraslih i tumači ih na jedan originalan i maštovit način.

Žiri napominje da iako neilustrovana, knjiga postiže izvanrednu ritmičnost likovnim variranjem sloga. Žiri je radio u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), istoričarka umetnosti Lidija Merenik, ilustrator i grafičar Dušan Petričić, kompozitor Zoran Simjanović i Petar Milatović (u ime redakcije). 

Svečano uručenje Zabavnikove književne nagrade (plaketa i novčani iznos) biće 25. januara, na dan lista Politika.

%

LESKOVAC – U najuži izbor za književnu nagradu „Politikinog Zabavnika“, koja se tradicionalno dodeljuje 40 godina za delo namenjena mladima objavljeno na srpskom jeziku u 2018. godini žiri je izdvojio tri knjige:

Ispod krova iznad glave Dragana Ž. Babića (RTS izdavaštvo);

Ja sam Akiko Stefana Tićmija (Laguna) i

Početak nečeg velikog Ivana Lukića (Kreativni centar)

Izvor: Politika, 12. januara 2019, str. 15.

Poetski roman “Ja sam Akiko” leskovačkog mladog pisca Stefana Tićmija proglašen je 2018. godine za dečju knjigu godine na Međunarodnom festivalu “Trga od knjige” koji je po 16. put održan u Herceg Novom. Žiri 16. Trga od knjige,u kome su radili prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, doneo je odluku o nagradama za izdavački poduhvat godine, najlepšu knjigu, dečju knjigu godine i najbolju u ediciju.

Mladi Stefan Mitić pokazao je veliki dar da stvara za djecu, a da se prilikom čitanja njegovog štiva svi čitaoci, bilo koje generacije, osjećaju tangiranim i uključenim. On piše duhovito, i istovremeno toplo i lirski, sazdajući novog Malog princa i savremenu bajkovitu priču, punu neobičnosti i opojnih čuda – stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Stefan Tićmi javnosti je poznat po tome što je sa drugarima u oronuloj kućici napravio besplatnu biblioteku u leskovačkom naselju „Ančiki“, ali i po tome što je njegova zbirka poezije „Uvatile me lutke“, zahvaljujući Udruženju gluvih i nagluvih u Nišu prevedena na znakovni jezik.

„Laguna“ je objavila roman za decu i odrasle leskovačkog pisca Stefana Tićmija (Mitića) Ja sam Akiko, roman o devojčici koja ne voli granice. Akiko je često usamljena i drugima deluje neobično, a život će joj se promeniti kada bude upoznala Baobaba i Marsela.

Kako je javio RTS, žiri je radio u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), istoričarka umetnosti Lidija Merenik, ilustrator i grafičar Dušan Petričić, kompozitor Zoran Simjanović i Petar Milatović (u ime redakcije) uvrstio je u najuži izbor za književnu nagradu Politikinog Zabavnika sledeće knjige: Ispod krova nad glavom Dragana Ž. Babića (RTS izdavaštvo),Ja sam Akiko Stefana Tićmija (Laguna) i Početak nečeg velikog Ivane Lukić (Kreativni centar). Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće uručena 25. januara, na Dan Politike.

O LESKOVAČKOM PISCU STEFANU TIĆMI

Stefan Tićmi (Mitić) rođen je 1992. godine u Leskovcu. Široj javnosti je poznat kao osoba koja je prava prevela poeziju na znakovni jezik. Predsednik je Omladinskog kluba „Ančiki“, neprofitne organizacije u istoimenom naselju u kojem je zajedno sa svojim drugarima, od propale kućice napravio malu, besplatnu biblioteku, sa višeod 5.000 knjiga, što ih je dovelo do nagrade za entuzijazam i veliki doprinos kulturi Fondacije „Tanja Petrović“.[1]

Stefan Mitić (TićMi) nije rođen na Slaviji, već u Leskovcu, istog datuma kao i čuveni pisac Edgar Alan Po: 19.01.1992. godine. Apsolvent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Predsednik  „Omladinskog kluba Ančiki – OKAN“, neprofitne organizacije u naselju Ančiki, u kojem je, zajedno sa svojim drugarima od obične straćare napravio malu besplatnu biblioteku sa preko 5.000 knjiga, što ih je i dovelo do Olivere Kovačević na RTS-u, u odeljku HEROJI NEDELJE.

Široj javnosti poznat kao prva osoba koja je prevela poeziju na znakovni jezik, prilagođen gluvim i nagluvim osobama.

Član je pesničke grupe „Poezije 016“. Njegova prva knjiga „U’vatile me lutke“ izdata je „ARTE“ beogradsku izdavačku kuću krajem 2015. godine, sa kojom je imao promociju u Leskovcu, Nišu, Beogradu, Zagrebu. Na Međunarodnom pesničkom samitu (učestvovalo 16 pesnika iz 8 zemalja) u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, njegova pesma „Edgar Alan Kvo“ osvojila je prvo mesto, po oceni žirija i publike.

[1] Politika, 8. jul 2018, str. 19.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor