Vojkan Ristić, dopisnik lista “Danas” sa juga Srbije: “Dosije novinar”, 14. knjiga

Loading

ЛЕСКОВАЦ, ВРАЊЕ – Данас се пред културном јавношћу у Врању и у Србији појавила најновија књига новинара Данаса са југа Србије Војкана Ристића (52) под насловом „Досије новинар“ коју је издало Удружење књижевника Врања (УКВ). Књигу је уредила професорка Неда Тодоровић са Факултета политичких наука у Београду, која у својој рецензији наводи, између осталог, да се ради о „књизи која се чита у једном даху“ – преноси портала УНС.

„Ово је истовремено опело једној земљи, омаж једној професији, есеј о менталитету једног несрећног народа, геополитичка студија, ода љубави посвећеника према медијима, уредницима, колегама“,  наводи у својој рецензији дугогодишња шефица Катедре за новинарство ФПН.

Реч је о аутобиографским есејима у којима Ристић, пише о свом журналистичком искуству у протеклиг тридесет година као новинар Агенције Бета, Борбе, Телевизије Београд, Наше Борбе, Радио Београда, ТВ Београд и Данаса у коме је од 2007. године у сталном радном односу као дописник са југа централне Србије.

Ово је четрнаеста књига коју потписује Ристић, а ове године у продукцији Издавачког предузећа „Чигоја штампа“ објавио је роман „Енглески издавач“ који је на југу Србије продат у рекордном тиражу. Књига „Досије новинар“ у Врању се продаје код колпортера листа Данас Драгана Стојановића, а ускоро ће се наћи и у локалним књижарама, као и у београдским излозима.

У листу „Данас“, јануара ове године објављен је прилого Војкану Ристићу: Опело једној земљи, омаж једној професији, есеј о менталитету једног несрећног народа, геополитичка студија, ода љубави посвећеника према медијима, уредницима, колегама – овим речима је проф. др Неда Тодоровић окарактерисала књигу Досије новинар аутора Војкана Ристића, дописника Данаса из Врања (издавач Удружење књижевника Врања, 2018).

Сам аутор каже да је за њега ово књига одмора, и то врхунског, јединственог одмора који пружа сећање. И заиста, на преко 260 страница, Ристић се сећа свог хода кроз новинарску професију, од омладинских и студентских дана 1980-их година, до нашег времена.

Радио је и сарађивао у неколико десетина различитих медија: новина, радио и ТВ станица, агенција; омладинских, локалних, националних; дневних, недељних; опште-информативних, специјализованих; домаћих, страних…

Током Ристићеве новинарске каријере, дуге више од три деценије, дешавали су се драматични па и трагични процеси. Његова књига је једно аутентично сведочење о тим догађајима и њиховим актерима.

Старијима, који све ово памте, Ристићева књига је подсећање на турбуленције кроз које је прошла и новинарска професија у Србији. За млађе, како примећује уредница књиге проф. Неда Тодоровић ово је и нека врста уџбеника из којег је могуће извући поуку да пре уласка у новинарску професију, ипак, не треба оставити баш сваку наду.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: