Dom zdravlja Lebane: Predavanje o značaju prevencije raka grlića materice

Loading

LEBANE – U poslednjoj sedmici januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U petak, 25. januara 2019. godine sa početkom u 12 časova, u prostorijama  preduzeća “Radanska ruža“ u Lebanu, biće održano predavanje o značaja prevencije raka grlića materice, a predavači su zaposleni patronažnoj službi Doma zdravlja Lebane.

Karcinom grlića materice je, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno 2. mesto. Najčešće se dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine. U Srbiji se sprovodi Nacionalni skrining na karcinom grlića i podrazumeva ginekološki pregled i uzimanje PAPA brisa ženama uzrasta od 25 do 64 god. jednom u 3 godine.

U Srbiji oko 60 odsto bolesnica, u trenutku postavljanja dijagnoze, ima odmaklu bolest. U odmaklom stadijumu, samo jedna od šest obolelih žena će preživeti narednih 5 godina. Apelujemo na sve pripadnice lepšeg pola, da makar jednom u 3 godine izdvoje dan za svoje zdravlje, navodi se u saopštenju lebanskog Doma zdravlja.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: