Medija centar 016: Kulturni centar Vlasotince, kratka istorija

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Културни центар Власотинце, одлуком Скупштине општине Власотинце, формиран је 1972. године. У саставу Културног центра данас се налази Завичајни  музеј и Информативни билтен Власина.

Културни центар има своју Галерију у којој се организују ликовне изложбе, књижевне вечери, промоције књига, и Салу Културног центра – биоскоп, која се користи за пројекције филмова, одржавање скупова и приказивање представа.

Завичајни музеј отворен је за јавност 1979. године. За потребе музеја адаптирана је административно управна зграда из времена турске владавине тзв. “Кула”, односно зграда Старе општине, која је 1985. године проглашена спомеником културе и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Ниш. Настајање музејског фонда започето је Старом српском графиком из периода од 16. до 19.века, Легат академског сликара и графичара професора Миодрага А. Нагорног. Збирка је антологијски избор и садржи дрворезе, бакрорезе, бакрописе и литографије. Завичајни музеј данас поседује археолошку, етнолоску и историјску збирку. Претпоставља се да је Турска кула саграђена у 18. веку.

Извор: Званични сајт Културног центра Власотинца

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor