Strip „Do pakla i nazad“ scenariste Marka Stojanovića na prvom mestu nedeljnika “Nin” u 2018. godini

Loading

LESKOVAC –  Nedeljnik „Nin“ na svojoj godišnjoj top listi za strip stavio strip izdanje „Do pakla i nazad“ scenariste Marka Stojanovića, sa još dva druga stripa, na prvo mesto po važnosti što se stripa u Srbiji u 2018. godini tiče.

„Ninova“ top lista vezana za strip je dugo godina jedina relevantna godišnja lista vezana za devetu umetnost u Srbiji i na neki način predstavlja ekvivalent „Ninove“ nagrade za roman godine. Na listi za 2018. godinu prvo mesto su zauzeli „srpski stripovi o prvom svetskom ratu“. U pitanju su tri naslova, a uz „Do pakla i nazad“, na prvom mestu se nalaze još i izdanja „Sat“ i „Linije fronta“. U pitanju je izuzetna počast za ovaj strip objavljen 11. novembra 2018, u znak obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. „Do Pakla i nazad“ pokriva sve najvažnije događaje Prvog svetskog rata. U njemu se pojavljuju mnoge poznate istorijske ličnosti, a na njemu su sarađivali neki od u svetu najpoznatijih srpskih strip autora poput Dražena Kovačevića, Leonida Pilipovića, Alekse Gajića, Miroljuba Milutinovića Brade, Milorada Vicanovića Maze, Jovana Ukropine i drugih. Izdanje je posvećeno uspomeni na osnivača Leskovačke škole stripa Nikolu Mitrovića Kokana, a od svog izlaska je za samo dva i po meseca imalo čak tri izložbe i četiri promocije i to u Zaječaru, Beogradu, Leskovcu i Varvarinu“, naglašava Marko Stojanović, profesor engleskog jezika, scenarista, koji je najzaslužniji za izvanredne uspehe Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru.

Povodom ovog velikog uspeha, danas, 30. janaura, biće održana konferencija za novinare u LKC, odnosno sedištu Škole stripa.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: