Leskovački velikani: Protojerej Dragutin Gute Đorđević, zapis Save Dimitrijevića, novinara i pisca

Loading

LESKOVAC – Sava Dimitrijević, poznati leskovački novinar i pisac, zasigurno najbolji znalac starog Leskovca (autor brojnih knjiga), objavio je na svom FB profilu kratak zapis o protojereju Dragutinu Đorđeviću.

Evo kompletnog priloga:

PROTOJEREJ DRAGUTIN GUTE ĐORĐEVIĆ SPADA U RED LESKOVAČKIH VELIKANA. Imao sam tu sreću da sam ga poznavao lično jer je od ŠTESALOVIH u Voždovoj ulici – Pižin sokak gde sam i ja odrastao. Uvek bi me sa osmehom pozdravio i pitao – PIŠEŠ LI? Pišem, odgovarao sam znajući da će me te njegove reči stimulisati da budem još uporniji u pisanju.
Bio je novinar, dopisnik više beogradskih listova i napisao veliki broj značajnih dela o leskovačkom kraju koja su mu donela prvu Oktobarsku nagradu u Leskovcu i veliko priznanje – Vukovu nagradu 1985. godine. Njegova dela ,,Srpske narodne pripovetke i predanja iz leskovačkog kraja’’, zatim Narodne pesme iz leskovačke oblasti – izdala je Srpska akademija nauka i umetnosti. Narodni muzej u Leskovcu objavio je njegovu knjigu ,,Život i običaji narodni u leskovačkom kraju’’…

P. S.

Rad i život protojereja Dragutina Đorđevića i Save Dimitrijevića opširno je predstavljen u dvotomnoj studiji Danila Kocića “Leskovački pisci – tragovi i traganja” (Leskovac 2016)

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: