Vlasotince: Udruženja voćara i vinogradara svečano proslavilo svoj praznik – Sveti Trifun

Loading

VLASOTINCE – Već nekoliko godina članovi Udruženja voćara i vinogradara Vlasotinca svoj praznik Sveti Trifun, koji se smatra zaštitnikom vinigrada i poljskih radova, obeležavaju na dostojan način, uvek, u vinogradu nekog od svojih vrednih članova. Domaćin ovogodišnje slave bio je Božidar Kocić, predsednik Udruženja voćara i vinogradara iz Vlasotinca, sa svojim sinom Nikolom – prenosi JUGpress.
Na ovoj tradicinalnoj svečanosti okupili su se na, vinogradarski praznični dan, više vinogradara iz Vlasotinca, Grdelice, Orašja, Kukavice, Gložana, Prilepca, Stajkovca i Kozara koji umeju i znaju da već godinama proslave svoj dan. A kakva bi to svečanost bila, a da ne dođu trubači orkestra ,,Latino Uja” iz Vlasotinca, koji svojim muziciranjem umeju i znaju da snagom svog zvuka pošalju svu vinogradarsku ljubav čak do vrhova snegom pokrivenih samih okolnih brda i planina. 
Svešenik vlasotinačke crkve Nikola Pešić, okupljenim vinogradarima, poželeo je dobro i srećnu i berićetnu berbu u jesen u svojim vinogradima, i još poručio:

  • Želim da vam ova godina u kojoj smo uveliko zakoračili bude blagoslovena i plodna i da Bog da trudom našim i blagoslovom njegovim ovogodišnji rod bude, takođe, blagosloven – poželeo je sveštenik Nikola Pešić.
    Na svečan i tradicionalan vinogradarski način, ovogodišnji domaćin slave Božidar Kocić iz Vlasotinca predao je slavski kolač budućem domaćinu slave Veliboru Miloševiću iz obližnjeg Gložana.
    A trpeza sa hranom i pićem. Bilo je tu svega i svačega za iće i piće. Domaćin ovogodišnje slave Božidar Kocić, koji je ujedno i predsednik Udruženja voćara i vinogradara Vlasotinca obezbedio je pečenje od pozamašnog ovna spremljenog na paru, a poslovično vredna domaćica LJiljana pripremila je puno peciva i ostale hrane spremljene na starinski način. Gotovo svi prisutni, koji su došli, doneli su i bili su ,,naoružani” u velikim količinama svojih proizvoda vina i rakije. 
    U izuzetno lepom ambijentu kozaračkog vinogorja odakle se pruža predivan pogled na leskovačku kotlinu u malo snegom pokrivenim vinogradima, ovogodišnji i budući domaćin slave izvršili su orezivanje vinove loze uz prisutvo i stručnu pomoć Aleksandra Mitića iz leskovačke Poljoprivredne stručne službe koji je demonstrirao prisutnim vinogradarima kako se vrši rezidba u zimskim uslovima. 
    Nekada moćni i veliko vlasotinačko vinogorje, pre pet decenija, imalo je zasade vinove loze od blizu dve hiljade hektara, a danas ta brojka je mnogostruko manja i iznosi oko 250 hektara pod intenzivnom proizvodnjom. Vlasotinačka vina tada i u to vreme služila su se u najvećim ugostiteljskim ustanovama širom bivše velike Jugoslavije, pa čak i na kraljevom dvoru. Vinogradi i vino bili su najveći resursi velikog broja Vlasotinčana, čija su deca odlazila van zemlje na školovanje. Nažalost, to je danas daleka prošlost i žal za lepim i dobrim vremenima vlasotinačkih vinogradara.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: