Narodno pozorište Leskovac poklonilo kostime muzeju: Biće deo stalne postavke zbirke odevanja!

Loading

LESKOVAC – U Narodnom pozorištu u Leskovcu izvršena je predaja kostima koji su bili u vlasništvu pozorišta, a koji će u budučnosti biti u stalnoj postavci Narodnog muzeja u zbirci odevanje – prenosi Dnevnik juga.

„Pozorište poseduje u svom fondudusu preko 4000 komada kostima, neki od njih datiraju iz davnina i mi smo upravo kroz ovu saradnju sa Narodnim muzejem želeli da ih sačuvamo od zaborava. Reč je o četiti komada kostima Gradskog pozorišta Leskovac između dva svetska rata, koji su vrlo značajni i vredni i upravo ovim činom želimo da ih učinimo kulturnim dobrom – kazao je direktor Narodnog pozorišta Dragan Marjanović.

Direktorka Narodnog muzeja Mira Ninoševič istakla je da reč o izuzetno vrednim komadima garderobe koji će svoju dalju istoriju kazivati iz Narodnog muzeja.

„Ovi kostimi (mintani) predstavljaju prikaz pozorišnog života između dva svetska rata. Oni će nakon konzervacije koja košta otprilike 150.000 dinara, svoje mesto naći u postavci koja prikazuje društveni život starog Leskovca i biće proglašeni za kulturno dobro.

Potpisan je Ugovor o saradnji i Ugovor o poklonu.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: