Glasnik – Medija centar 016: Sto godina od smrti Violet M. Fraser

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Медицинска сестра Виолет М. Фрасер рођена је у Шкотској 1883. године, преживела повлачење преко Албаније, Први светски рат и преминула у Предејану, недалеко од Лесковца, пре тачно сто година, а свој живот је дала негујући српске војнике.

Где је Виолет М. Фрасер стекла обуку није познато, али се 1911. године вратила у Британију као медицинска сестра у болници у Лондону. Према неким писмима, Виолет М. Фрасер била јеу Дунбару у периоду 1916-1917. где је радила као медицинска сестра у Црвеном крсту.

Следећи потез Виолет Фрасер дошао је 12. децембра 1917. године када је у једном британском часопису за медицинске сестре објављено да се ради о групи додатног особља које волонтира за 6. блок Српског потпорног фонда, хуманитарног друштва. Тамо је пружала помоћ повређеним и расељеним лицима из зоне борбе.

Крај рата донео је још већи темпо рада, а Виолет М. Фрасер се, као део тима, годинама борила против ендемских болести у често примитивним условима, што је било погубно и по здравље оних који су пружали негу.

На надгробном спомнику, на енглеском и српском језику, записано је, између осталог, да је умрла у Предејану 5. марта 1919. године и да „овде почива Енглескиња која је дала свој живот негујући Србе“.

Антрфиле

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф 5. марта посетио је Лесковац и британске компаније које су од недавно присутне и у овом делу Србије. Амбасадор је положио венац на гроб медицинске сестре Виолет М. Фрасер у Предејану. На иницијативу градоначелника Лесковца др Горана Цветановића, 2015. године, одлуком Градског већа, из буџета су одобрена средства за уређење гробне парцеле. Представници британске амбасаде сваке године полажу цвеће на њен гроб.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: