Glasnik Medija centar 016: Promocija „Partnerstvo za otvorenu upravu“ održana u Vlasotincu

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Унапређење транспарентности, учешће јавности у раду локалне самоуправе, јавна одгворност и технологија иновација као инструмент за спровођење претходне, три вредности отворене управе, основни су постулати међународне иницијативе „Партнерство за отворену управу“ чија је промоција одржана у Власотинцу.

-Ова иницијатива успостављена је ради подршке владама у циљу унапређења ових постулата и ради оснаживања грађана и учешћа јавности у раду локалне самоуправе – рекла је координатор у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Драгана Брајовић.

Општина Власотинце је последњих година имплементирала низ активности којима је свој рад учинила транспаретнијим, рекао је Маринко Ђорђевић задужен за пројекте о локалном економском развоју у власотиначкој општини.

 -Осим практиковања уобијаченог механизма учешћа грађана у доношењу одлука, као што је јавна расправа, то су и прикупљање иницијатива и предлога грађана преко месних заједница, затим путем општинског сајта, друштвих мрежа, Локалог акционог плана за учешће грађана у доношењу одлука о трошењу новца прикупљеног од пореза на имовину и кроз свакодневни непосредан контакт са њима – рекао је Ђорђевић.

Он је подсетио да је општина Власотинце усвојила Локални антикорупцијски план и да следе активности којима ће се омогућити његова примена у пракси.

Након представљања иницијативе, уследила је скоро двочасовна дискусија о акционом плану за примену Партнерства за отворену управу. Констатовано је да на факторе који отворену управу чине трансапентнијом утиче више чинилаца: недостатак грађанског активизма, општа склоност ка критиковању без нуђења решења, несагледавање проблема из свих углова, недостатак кадрова у локалним самуправама за спровођење свих процедура и иницијатива и многи други. У другом делу дискусије учесницима се придружио и председник општине Зоран Тодоровић који је, између осталог, говорио о важној вези између одборника и грађана које они представљају и потреби да чешће комуницирају како би се чуо глас грађана у локалном парламенту  на тај начин.

Власотинце је поред Сомбора, Лапова, Беле Паланке и Новог Пазара једна од пет локалних самоуправа у Србији која је део пилот пројекта Партнество за отворену управу.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor