Muharem Bazdulj: „Kvadratni koren iz života“, roman, promovisan u LKC

Loading

LESKOVAC – U Leskovačkom kulturnom centru, sinoć, 12. marta 2019. godine održano je veče istaknutog književnika, filozofa, novinara i  prevodioca Muharema Bazdulja pod nazivom „Kvadratni koren iz života – razgovor o knjizi i nečemu još“. Domaćin večeri bio je Dragan Radović, poznati leskovački pisac, književni kritičar, urednik u LKC i glavni urednik „Našeg stvaranja“.

Razgovor je o knjizi, stvaralaštvu i aktuelnim temama bio je zanimljiv i slobodan, uz – pivo. Bazdulj je odgovarao i na pitanja posetilaca o svome stvaralaštvu i aktuelnim političkim tokovima i književnom trenutku u Srbije i na prostorima bivše Jugoslavije.

O AUTORU

Muharem Bazdulj rođen je 1977. godine u Travniku. Diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu engleski jezik, englesku i američku književnost. Književne i publicističke tekstove Myharem Bazdulj objavljuje u mnogim časopisima i listovima u BiH, Srbiji i regionu. Knjige su mu prevedene i objavljene na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika. Objavio je sedam romana, pet knjiga priča, tri knjige kolumni, dve knjige eseja i jednu knjigu soneta.

Dobitnik dve najviše srpske novinarske nagrade: Nagrade lista Danas “Stanislav Staša Marinković“, koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i nagrade “Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije, za najbolju kolumnu ili komentar. Pre toga, 2013. godine, dobio je i nagradu Društva novinara BiH za “najboljeg novinara u kategoriji tiskanih medija“. Živi i radi u Srbiji od 2012. godine i državljanin je Republike Srbije.

O ROMANU

Na portalu Lagune, izdavače ove knjige (2018) čitamo ocenu Dejana Jovića i Vladimira Kecmanovića: Bilans jednog davnog putovanja i jedne nestale zemlje nakon što hiljade kilometara prohuje i godine se slegnu. Cigareta je dogorela, vreme je da se krene. Ulazim u autobus…
Kvadratni koren iz života otvara se stihovima Toma Vejtsa. Ima nečeg od te intonacije i tog vokala u glasu naratora novog romana Muharema Bazdulja. Ovaj autor je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan. Sergej Babić, Beograđanin već dobrano zagazio u pedesete, kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a on je u Tuzli već jedanput bio, tačno dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje, Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja. Pišući o politici, ali dostojno umetnosti romana, poput Ismaila Kadarea, sa Bolanjovom sposobnošću da prikaže duh vremena kroz opise intelektualnih koterija, Bazdulj je napisao roman koji se brzo čita i dugo pamti.
„Ljudi, diskursi i dijalozi koje Muharem Bazdulj predstavlja u ovoj izvrsnoj, pametnoj i dinamičnoj knjizi vode nas kroz cijelo ‘produženo’ 20. stoljeće, do današnjih dana. On prodire duboko ispod površine uobičajenog, jednostavnog i crno-bijelog, pokazujući nam da se naše životne priče konstruiraju u neprekidnoj interakciji sa životnim pričama drugih: bili oni velike historijske ličnosti ili tek naši poznanici i prijatelji.“

Dejan Jović

„Roman o čoveku koji je odbio da smisao koji je izgubio u mraku traži pod reflektorima i kome ne preostaje ništa do da gradi svoj lični, autoparodični, zajebantski i jebivetarski mit, i da pod imenom nepostojećeg čoveka sazdanim od naslova jedne pesme bez keruakovske potrebe da od toga pravi pompu, krene na putovanje koje je samo sebi cilj i svrha.“

Vladimir Kecmanović

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: