Glasnik Medija centar: Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju obeležio Svetski dan šuma

Loading

LESKOVAC – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 21. decembra 2012. godine rezoluciju kojom je 21. mart proglašen svetskim Danom šuma. Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u saradnji sa JP Srbijašume – ŠG „Šuma“ Leskovac i Gradskom upravom – Odeljenjem za zaštitu životne sredine organizovao je aktivnosti povodom obeležavanja ovog značajnog dana – prenosi TV 4S.

Na temu „Svetski dan šuma“ u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju, održano je predavanje za učenike osnovne škole Svetozar Marković i tom prilikom im je podeljeno 30 sadnica.

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju sa svojim saradnicima obeležio je predavanjem ovaj dan sa željom da skrene pažnju svima koliko su šume važne za održive gradove, kako bi oni bili zeleniji, zdraviji i lepši za život stanovnika, istakla je direktorka Centra Emina Jovanović.

Šume u Srbiji čini 49 vrsta drveća – 40 lišćarskih i devet četinarskih. Srbija ima oko 30 posto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da se taj procenat podigne na oko 42 posto do 2050. godine, kaže inženjer šumarstva JP Srbija šume Leskovac Boban Tasić. On  je ovom prilikom istakao da je zabranjeno loženje vatre na otvorenim površinama, naročito na 200 metara od ruba šume gde je i kažnjivo, kazne su vrlo visoke, a posledice su ogromne, jer se šumski požar teško gasi.

Izvor:

TV 4S

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: