Svetski dan vrabaca, 20. mart, ove godine obeležen i u Srbiji: Sačuvajmo najmanje sugrađane!

Loading

LESKOVAC – Dvadeseti mart se obeležava kao Svetski dan vrabaca. Kako se navodi, cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gneždenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki
Manifestacija “Medjunarodni dan vrabaca”, koja se u nedelju 20. marta obeležava u celom svetu, biće ove godine prvi put održana u Beogradu i Novom Sadu, najavilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).
Kako se navodi, cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak.
Učenici osnovnih škola će prebrojati parove vrabaca, postaviti kućice za njihova gnezda i deliti promotivni materijal zainteresovanim sugradjanima. U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca, a to su pokućar, poljski i španski vrabac.
Ljubav među pingvinima: Ovako mužjaci prose ženke! Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009.godine u Beogradu. U saopštenju se ističe da se vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gneždenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: