Vesti Oglasi Juga: Ekskluzivni intervju prof. dr Miodraga Stojkovića posle posete Univerzitetu Harvard

Loading

ЛЕСКОВАЦ – За скоро 11 година од оснивања Специјална болница за вантелесну оплодњу доктора Миодрага Стојковића  постала је препознатљив бренд Лесковца. Захваљујући стручном тиму лекара коју предводи наш најпознатији стручњак из ове области, у Србији је рођено скоро 800 беба, а болница на Хисару мала да прими све брачне парове којима је ова врста помоћи неопходна. Доктор Миодраг Стојковић почетком ове недеље са својом супругом Петром боравио је у Њујорку и посетио и најпрестижнији амерички универзитет Харвард и са најпознатијим светским стручњацима разменио искуства из области матичних ћелија, њиховог значаја у лечењу многих болести и важности постојања банке матичних ћелија за једну државу. После посете америци доктор Миодраг Стојковић говорио је за портал Вести Огласи Југа екслузивно о овој теми.

Докторе колико су реалне најаве да ће ускоро у Србији функционисати банка репродуктивних ћелија и ембриона?

  • То је јако тешко питање јер је то питање пре свега за Министарство здравља. Ми сви који се бавимо овим послом односно вештачком оплодњом надамо се да ће то што пре заживети зато што је потреба за донацијом јајних ћелија и донацијом сперматозоида и донацијом ембриона велика и да ми коначно у Србији кренемо са овом врстом посла.

Да ли са вашег становишта испуњавамо све услове за њен рад и шта најпре треба да урадимо?

  • Ми у Србији већ годинама испуњавамо све услове. Не само што постоји закон, зато што постоји транспаретност и све то може да се ради код нас. То је важно јер пацијенти који имају потребу за тим из медицинских разлога не морају да иду у иностранство јер то је и напорно и много много је скупље него што би требало да кошта. Клинике и специјалне болнице у Србији испуњавају све услове и то би требало што пре да заживи у нашој земљи.

Колико нови закон олакшава функционисање?

  • Закон је јако флексибилан, јако транспарентан и доводи најзад на папиру оно што на папиру треба да се нађе. А то су правила како доћи до донација, како то извести. Ја се надам да ће Министарство Здравља помоћи и око логистике и организовати трибине и саветовања за пацијенте зашто и када је то неопходно. Да би се пацијенти упутили било за донацију јајних ћелија било за донацију сперматозоида.
Докторе хвала Вам што сте говорили за наш портал!

 – Хвала вама. Ваш портал је право освежење и надам се да ћемо успешно сарађивати на обострано задовољство – рекао је проф. Стојковић за портал Вести Огласи Југа из Лесковца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor