Medija centar 016: Nacionalna kampanja “Mart mesec borbe protiv raka”

Loading

LESKOVAC – Građani Jablaničkog okruga imali su juče priliku da se upoznaju sa jednim od najrasprostranjenijih karcinoma, rakom debelog creva u okviru Nacionalne kampanje Mart mesec borbe protiv raka.
 
Podršku prevenciji raka debelog creva pored ZZJZ Leskovac kao okružnog koordinatora, daju i Leskovački kulturni centar, Dom zdravlja Leskovac, Opšta bolnica Leskovac i ostali domovi zdravlja na okrugu, Udruženje Hrast Leskovac, Savetovalište za mlade, Centar za unapređenje kvaliteta života Leskovca.
 
U centru grada na platou ispred LKC postavljena je maketa debelog creva kolona, a akcija je organizovana na inicijativu Ministarstva zdravlja RS, Kancelarije za skrininga raka Instituta za javno zdravlje Srbije, Udruženja ILCO Srbija i Udruženja obolelih od raka debelog creva i jetre sa ciljem prevencije karcinoma debelog creva.
 
„Sve opštine okruga su uključene u preventivne preglede, koji je obuhvatio populaciju od 50-74 godina oba pola i pozvano je 22.700 osoba oba pola, dok je odaziv iznosi 60 odsto, što je dobro u saglasnosti sa evropskim standardima. U Jablaničkom okrugu se od 2013. godine sprovodi organizovani Skrining raka debelog creva. Skrining se sprovodi jednostavnim FOB testovima, kojim se otkriva skriveno krvarenje iz debelog creva. FOB testove daje izabrani lekar. Svi oni kod kojih je prisutno vidljivo krvarenje ne rade FOB test, već se direktno zakazuje kolonoskopija, kao i svim pozitivnim osobama. Kolnoskopija se radi u OB Leskovac na Odeljenju Gastroenterologije“, kazala je okružni koordinator Skrininga raka debelog creva ispred ZZJZ Leskovca prim.dr Vanja Ilić.
 
 
Građani su imali priliku i da izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, dobiju savete lekara, dok su posetioci ulaskom u maketu i prolaskom kroz “tunel” mogli da se upoznaju sa svim fazama nastanka karcinoma debelog creva i još jednom podsete koliko su važni redovni preventivni pregledi.
 
(ICJ)

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: