Tehnička škola Vlasotince: „Ovo nije uspešna priča, ovo je fascinantno dobra priča za dualno obrazovanje“

Loading

VLASOTINCE –  Saradnja škole i privrede u uspostavljanju modela dualnog obrazovanja do sada je, kroz pilot projekte, pokazala veoma dobre rezultate u školovanju kadrova za potrebe privrede i opravdala usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju koji na snagu stupa u školskoj 2019/2020. godini, zaključak je konferencije pod nazivom “Tehnička škola u funkciji privrede”, održane u Vlasotincu.

-Naša deca uče za ocenu. Ocena je samo naša procena. Ako nema procene iz kompanije, gde se stiču veštine i znanja, nema ni željenih rezultata – rekla je pomoćnik ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić. Ona je pojasnila da dualni sistem ne sprečava decu da nastave sa obrazovanjem ako to žele i da se profile na nekoliko godina menjaju, zavisno od potreba privrede.

-Ova uspešna priča u vlasotinačkoj Tehničkoj školi je za dualno obrazovanje fascinanstno dobra priča. Svaka vam čast – poručila je.

-Ministarstvo prosvete dodelio je priznanje našoj školi za izuzetnost u radu za na području građevinarstvo i za sveukupan uspeh u sprovođenju dualnog obrazovanja, ali nam je dalo i obavezu da sve što radimo prezentujemo i drugim školama, što mi danas i činimo – rekao je direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Direktori i nastavnici praktične nastave srednjih stručnih škola iz pet okruga jugoistočne Srbije prisustvovali su dvema radionicama i obišli tri fabrike u kojima učenici obavljaju praksu.

RAZMENA INFORMACIJA

Nakon toga, održane su i dve panel diskusije. Na prvoj su predstavnici resornog ministarstva, Komore, Zavoda za unapređenje obazovanja i vaspitanja i Nacionalne službe zapošljavanja govorili o primeni zakona, inoviranju programa i načinu ulaska firmi u process dualnog obrazovanja.

-Veliko je interesovanje privrede za ulazak u ovaj sistem. Kroz pilot projekte u saradnji sa Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom angažovalo se 600 preduzeća, ove godine ih očekujemo oko 1000 – rekla je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Na drugoj diskusiji predstavnici GIZ-a, lokalne samouprave i šest vlasotinačkih kompanija govorili o dosadašnjim iskustvima sa dualnim obrazovanjem u Vlasotincu. Kompanije su pohvalile učenike, rekavši da u firmu dođu kao deca, a nakon završetka obrazovanja izađu kao ljudi sa formiranim radnim navikama i većim stepenom odgovornosti. Učesnici su naglasili i značaj podrške lokalne samouprave saradnji škole i privrede. Složili su se da je i to jedan od razloga zbog čega je priča sa dualnim obrazovanjem u Vlasotincu uspešna.

– Duboko sam ubeđen da ulaganje u obrazovanje nije trošak, to je investicija u budućnost i to je obaveza svih nas, zato što je obrazovanje stub jednog društva – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović dodajući da lokalna samouprava intenzivno ulaže u školske objekte.

Konferenciji su u jednom trenutku prisustvovali i učenici koji pohašaju dualne profile, u radnim uniformama, što su prisutni pozdravili aplauzom.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor