Gimnazija “Stevan Jakovljević” ugostila vršnjake iz italijanskog grada Falconara Marittima

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Гимназија „Стеван Јаковљевић“ је школске 2015/2016. године успоставила сарадњу са средњом школом „Cambi-Serrani” из италијанског града Falconara Marittima захваљујући међународним  eTwinning пројектима, које је са својим ученицима покретала и реализовала професорка енглеског језика Биљана Пиповић. Од тада су гимназијалци из Власотинца четири пута били гости својих вршњака у Италији и исто толико пута су они посетили Србију.

Двадесет троје ученика ове школе су са својим професоркама енглеског језика Биљаном Пиповић и математике Иваном Гавриловић посетили пријатеље у Италији новембра прошле године. Прошле недеље млади Италијани и њихови професори допутовали су у узвратну посету. Овога пута дружили су се у Власотинцу, Лесковцу, Нишу и Врању. Многи дивни људи су им изашли у сусрет и омогућили да време проведено у Србији италијанским средњошколцима буде испуњено незаборавним успоменама. Ова посета је оправдала свој циљ и образовно-културни карактер, јер су током боравка најпре посетили музеј, библиотеку и цркву у Власотинцу. Ове посете организоване су у пратњи професорке историје уметности Јасмине Златковић, која је госте упознала са историјом нашег краја и његовим културним и градитељским наслеђем. Гости и домаћини су потом посетили Високу пословну школу струковних студија у Лесковцу, музеј у овом граду и Центар за стручно усавршавање где им је професорка Ивона Ранђеловић отшкринула врата образовне драме. У Нишу су са пажњом слушали професорку Економског факултета Марију Џунић, која је говорила о значају економије у савременом друштву, а затим су посетили Jazz музеј и скокнули до Нишке Bање. Боравак је употпуњен посетом Врању и дружењем са вршњацима из Економске школе захваљујући професорки Тањи Јанцић. Она је веома брижљиво осмислила сваки тренутак посете, од ученичког сајма туризма до разгледања Врања и дегустације традиционалних специјалитета из врањског краја. Наравно, посета италијанских ђака и професора није могла да се заврши без традиционалног дружења у клубу Underground, у коме су талентовани ученици Гимназије играли традиционалне плесове, певали изворне песме и обраде познатих рок нумера у етно стилу. Укупном уживању је допринео и мини концерт школског бенда.

„Посета је свима донела пуно задовољства и нових искустава. Боравак средњошколаца из италијанског града Falconara Marittima у Власотинцу је допринео да се пријатељска веза наших ученика и њихових вршњака из Италије додатно учврсти и постане нераскидива“, истиче професорка Биљана Пиповић.

Поред сарадње са италијанским партнерима, Гимназија „Стеван Јаковљевић“ је успоставила сарадњу са Гимназијом и средњом школом СУГС „Кочо Рацин“ из Скопља. Након потписивања меморандума о сарадњи двеју школа у Скопљу, децембра прошле године, сарадња је настављена конкурисањем за грантове за заједничке пројекте при Министарству просвете у Македонији. У Власотинцу су се разговори о будућој сарадњи наставили у присуству директора и представника обеју школа као и представника ђачких организација.

Међународни пројекти се у овој школи организују већ дужи низ година. еTwinning пројекти које покреће и са својим ученицима реализује професорка Биљана Пиповић добили су од 2015. године до сада пет Националних ознака квалитета као и седам Европских ознака које додељује Европска комисија за образовање са седиштем у Бриселу – преноси лист “Власина”.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor