Medija centar 016: Grdelička klisura, najteže gradilište u Evropi, završen Koridor 10

Loading

LESKOVAC, GRDELICA – Grdelička klisura potpuno je savladana, južni krak Koridora 10 ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj kompletno je gotov i u zavisnosti od vremenskih uslova u narednih desetak dana biće svečano otvoren za saobraćaj, izjavila je jutros potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, kako prenosi JUGmedia, za Jutarnji program TV Prve uživo iz svog kabineta izjavila da se na Koridor 10 čekalo najmanje 30 godina, da je auto-put sada završen i da se najviše vodilo računa o bezbednosti saobraćaja.

„U pitanju je najteže gradilište u Evropi, na deonici od 26,3 km imamo 33 mosta, među njima i najviši most Vrla, kao i dva najduža tunela Predejane i Manajle. Veliki posao je odrađen, izmeštali smo magistralni put, sklonili 600.000 kubika kamena, iza nas su veoma teški zahvati i ogroman rad i ponosna sam na sve radnike koji su učestvovali u izgradnji Koridora 10”, kazala je Mihajlovićeva.

Posebno ističe da više neće biti silaska s auto-puta na magistralni put, što će uticati na bezbednost u saobraćaju, jer im je to na prvom mestu.

Mihajlovićeva je dodala da Srbija želi da svečanom ceremonijom obeleži otvaranje auto-puta, te da će pozvati sve kompanije koje su učestvovale u izgradnji, kao i sve partnere i okolne države.

Potpredsednica Vlade ističe da je za nju završetak Koridora 10 mnogo više od samog auto-puta. „Završetak ove deonice je pravo građevinsko remek-delo i pokazuje da smo kao država i kao društvo sposobni za velike stvari. Bilo je mnogo problema, priroda se svojski potrudila da nam maksimalno oteža posao, a i bilo je dosta onih koji su sumnjali i koji nisu verovali da ćemo uspeti. Ali, na kraju su znanje, upornost i volja pobedili. Ovo je dokaz da nikad ne smemo da odustanemo“, ističe Mihajlovićeva.

Dodaje da će se uskoro u Grdelici naći predsednik Srbije, čitava Vlada Srbije, svi koji su učestvovali u ovom projektu, kako bi otvorili i ovu poslednju deonicu. „Srbija je zaslužila da dostojno obeleži ovaj praznik. Biće tu sve kompanije i radnici koji su ovo izgradili, koji su i najzaslužniji, svi koji su učestvovali u finansiranju, inženjeri, projektanti, naši prijatelji iz okruženja… Svi koji su svojim radom i umećem pomogli da izgradimo ovaj auto-put”, zaključila je Mihajlovićeva.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor