Maj mesec matematike: “Život i delo Milutina Milankovića”

Loading

LESKOVAC – U Centru za stručno usavršavanje, otvorena je manifestacija “Maj-mesec matematike“. Ove godine, organizator je najmladje sugradjane, poveo na simboličan put oko sveta u potrazi za neraskidivom vezom matematike i geografije.

Manifestacija je započela otvaranjem izložbe “Život i delo Milutina Milankovića“, koju čini 35 eksponata, sa hronološkim pogledom na životni put, genijalnost i svestranost jednog od najznačajnijih srpskih naučnika. Izložbu su pratili dokumentarno-igrani filmovi iz produkcije Udruženja “Milutin Milanković“, a na istu temu, leskovačkim školarcima je govorio profesor Branko Gašević, koji nije mogao da ne istakne kako su Srbi ovog briljantnog naučnika nepravedno zaboravili:

„Mi u Udruženju budimo uspomene na njega, kao velikog naučnika, profesora matematike,nebeske mehanike i gradjevinarstva, čoveka koji je putovao kroz vreme. Njegovo sagledavanje vremena je bilo unazad 6oo hiljada godina i unapred 6oo hiljada godina.Veoma preciznim metodama, proračunao je i prvi put u svetu obuhvatio tako širok dijapazon vremena. On je autor najpreciznijeg kalendara na planeti Zemlji, zasnovanog na bazi Sunčevog kalendara.

Srbi su se, o Milutina Milankovića, dvostruko ogrešili. Prvo jer su dozvolili da tako veliki um bude zaboravljen, a drugo što njegovu genijalnost, patente i naučna saznanja, nisu prezentovali svetu. Udruženje koje nosi njegovo ime, intenzivno se trudi da greške iz prošlosti ispravi: “Propagiramo sve ono što je uradio u gradjevinarstvu, arhitekturi, mostogradnji. On je konstruktor velikog broja mostova, posebno na Timoku. Doskora nijedna, a danas sve više škola  i ulica nosi njegovo ime. Držimo predavanja širom sveta, prenoseći njegove genijalne ideje i dostignuća. U julu mesecu ćemo organizovati medjunarodnu konferenciju posvećenu radu Milutina Milankovića, ali ne kao naučnika, već kao filozofa, književnika i istoriografa. Mi kao Srbi ga nismo ni dobro poznavali, ni cenili njegovo delo, a evropska i američka naučna javnost su ga uvrstili na listu 15 najznačajnijih ljudi u istoriji sveta, koji su se bavili kosmologijom.

Manifestacija “Maj-mesec matematike“ traje do 25. maja. Naučni klub je pripremio različite aktivnosti , od radionica do predavanja, namenjenih svim generacijama, od predškolaca do učitelja i nastavnika matematike – prenosi Dnevnik juga.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: