Istorijski arhiv Leskovac: Promovisana knjiga „Život za pamćenje – Pop Gute“, Mirjane Dimitrijević

Loading

LESKOVAC – Istorijski arhiv, u okviru manifestacije „Noć muzeja“, organizovao je promociju knjige „Život za pamćenje-Pop Gute“ autorke Mirjane Dimitrijević, u kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra. O knjizi su govorili recenzenti: istoričar Hranislav Rakić i đakon Dalibor Midić, iz Pravoslavne eparhije niške i autorka.

Protojerej-stafrovor Dragutin Đorđević se tokom svoje dugogodišnje svešteničke službe aktivno bavio prikupljanjem narodnih običaja leskovačkog kraja, vredno ih beležio i objavljivao u svojim knjigama, koje je predstavljao na međunarodnim skupovima etnologa, gde je upoređivan sa Vukom Stefanovićem Karadžićem. Napisao je 2260 stranica teksta, 430 bibliografskih jedinica, oko 500 narodnih priča, 700 pesama lirskih, epskih i šaljivih. U programu su učestvovali učenici Osnovne škole „Kosta Stamenković“ prigodnim besedama – prenosi TV 4S.

Život i rad Dragutina Đorđevićaopširno je predstavljen u dvotomnoj studiji – hrestomatiji Danila Kocića „Leskovački pisci – tragovi i traganja“ (Leskovac 2016).

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor