Narodni muzej Leskovac: Na Palama otvorena izložba “Ratni put Moravske divizije”

Loading

ЛЕСКОВАЦ – На српским Палама подно Романије отворена је изложба архивских докумената и фотографија Народног музеја из Лесковца под називом „Ратни пут Моравске дивизије од 1914. до 1918. године“, којом се обележавају Дани Филозофског факултета. Аутори изложбе су Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић, музејски саветници.

Одржана је и промоција фотомонографије о Моравској дивизији аутора Мире Ниношевић, музејског саветника и директора Народног музеја у Лесковцу.

Изложбу је отворио заменик директора Народног музеја у Лесковцу Верољуб Трајковић, а о истоименој монографији говориo je декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Драга Мастиловић и гости са Филозофског факултета у Нишу и Института за српску културу у Приштини.

Изложба се бави се српским војником, Моравцем, далеко од отаџбине. Припремајући изложбу „Ратни пут Моравске дивизије 1914 – 1918“ Народни музеј у Лесковцу прикупио је много докумената, записа, предмета, одликовања, униформи, оружја и више од хиљаду фотографија. Многе од њих су ексклузивне и до сада необјављиване. Војници су, у часовима одмора, од старих опасача, шлемова, муниције и празних артиљеријских чаура правили разне предмете, од којих су неки изложени. Подизали су и баште у којима су гајили цвеће и поврће. Током обележавања крсних слава пукова свирао је војни оркестар, па није било ретко ни да се војници ухвате у коло и заиграју, а свечаностима је често присуствовао и краљ Александар.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: