Vlasotince: „Izvor“ iz Vranja oduševio ljubitelje muzike

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Порта власотиначке цркве била је место окупљања љубитеља традиционалне музике. У овом предивном амбијенту који одише миром и спокојем, испод самог звоника цркве још једном је импровизована сцена на којој је наступила етно група „Извор“ из Врања. Чланови ове групе својим наступом су показали колико је јака духовна  вертикала народа са ових простора која се гради музиком. Вокално – инструментални састав „Извор“ се већ деценију и по бави чувањем и извођењем традиционалне музике Балкана, посебно југа Србије, а понајвише Врања.

Југ Србије је одувек био раскршће на коме су се међусобно додиривале и утицале једна на другу многе културе: српска, отоманска, бугарска, македонска, грчка. Све оне, уз Врањску градску песму која се налази на Националној листи нематеријалног културног наслеђа, чине темељ на коме граде своју интерпретацију чланови групе Извор.

Публика је уживала у звуцима скоро заборављених музичких инструмената и раскошној лепоти гласа Иване Тасић, солисте РТС-а.

Поред Иване Тасић, синоћну поставу групе чинили су Катарина Димић, Дејан Димић, Далибор Младеновић и Бобан Митић, који су свирали тамбуре, кавал, тапан и тарабуку.

На репертоару су биле песме са Косова и Метохије, из Македоније, као и сплет врањских песама. Великим аплаузом публика је наградила извођење песме „Милијано, ћеро моја мила“, која потиче из Пасјана, код Гњилана и до сада није тонски забележена, али ће се ускоро наћи на новом албуму групе Извор. Репертоар Извора  је веома широк и разноврстан, али су врањске песме приоритет. До сада су обрадили и изводили преко сто традиционалних песама  и ора са ових простора – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: