Pesnik Miroslav Kokošar među vlasotinačkim osnovcima

Loading

VLASOTINCE – Duhovita poezija za decu. To je ono što deca traže od pesnika. To im Miroslav Kokošar daje. On piše kao da je i sam dete. Otuda nije čudo što ga deca vole i poštuju. Lepršavim stihovima ume da vrati u detinjstvo i one najozbiljnije i u poodmaklim godinama. Čitajte ga kada ste tmurni, neraspoloženi, umorni, bezvoljni. Videćete, vratiće vam se osmeh posle prve pročitane pesme…, zapisao je jednom Raša Popov o poeziji koju stvara Miroslav Kokošar.
I bilo je juče lepog raspoloženja, radosti, smeha, aplauza, razmenjivanja stihova između pesnika i đaka, zajedničkog fotografisanja Miroslava Kokošara sa učenicima u osnovnim školama „Siniša Janić“ i „8. oktobar“. Svojim rimama pesnik je u dane detinjstva vratio učitelje ovih đaka.
Prosuo je među okupljene đake pesničke bisere iz svojih knjiga, razgalio ih veselim rimama, pokrenuo ih da i sami istupe na pozornicu i recituju.
Druženje pesnika i osnovaca već je postalo tradicionalno u vlasotinačkim školama. Poseban doprinos svemu tome daje Pesnički čas – učiteljstvu u čast – u spomen Danici Gorunović Tasić. Tokom ove manifestaciji školarci su imali priliku da upoznaju mnoge pesnike iz svojih čitanki i lektire. Zahvaljujući tome Miroslav je za njih postao stari znanac i drugar, pa nije ni čudo što je jučerašnje druženje bilo toliko lepo i veselo.
Miroslav Kokošar je do sada objavio više knjiga priča i pesama za decu i odrasle. Za svoj književni rad je često nagrađivan. Njegova poezija je zastupljena u antologijama i udžbenicima. Neke pesme su mu komponovane i nagrađivane na muzičkim festivalima. Pesme su mu prevođene na ruski, engleski, rumunski, rusinski i makedonski jezik. Sa školarcima iz Vlasotinca pesnik je juče podelio pregršt svojih pesama iz zbirke Meni je mene žao.
Druženjem sa decom i prosvetarima Miroslav Kokošar upotpuniti program Dana škole „Vuk Karadžić“ u Tegošnici.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor