Vlasotince: Održan 3. Biciklistički maraton „Vlasotince 2019“

Loading

VLASOTINCE – Ove godine je u Vlasotincu po treći put održan Biciklistički maraton pod nazivom „Vlasotince 2019“. Pobednik velikog maratona je Aleksandar Gjurovik (BK “Energy”) iz Skoplja, drugo mesto je izborio Marko Stanimirović, “Makado” Vranje dok je treće mesto pripalo Ivanu Jovanoviću, članu BK “Metalac” iz Kraljeva. Prvo mesto u srednjem maratonu osvojio je Jovan Rajković, BK “Naisus” Niš, drugo mesto Alek Bonev BK “Orlovac -M-enterijer” iz Sofije, a treće mesto Igor Trpkovski, “Cross -cycling” iz Kumanova. U malom maratonu je pobedio Aleksandar Momčilović, član BK “Naisus” iz Niša, drugo mesto je zauzeo Igor Vlatković, iz BK “Bike M” Pirot, dok je treći plasman izborio Aleksandar Džunov, član istok biciklističkog kluba.

Ovu brdsko-biciklističku trku u nedelju, 9. juna, organizovao je UG „Klub – Balkan ekstrem“, a podržala je Turistička organizacija opštine Vlasotince. Osim profesionalnih, licenciranih vozača, na maratonu su učestvovali i amateri, rekreativci, zaljubljenici u biciklizam i ljubitelji prirode. Oni su, prema svojim mogućnostima, birali jednu od tri već pomenute maratonske staze:

  • mali maraton u dužini od 32 kilometra,
  • srednji u dužini od 55 kilometara i
  • veliki maraton na stazi dugoj 75 kilometara, sa visinskom razlikom od preko 2000 metara.

Maratomske trke su se odvijale lokalnim i uglavnom neasfaltiranim putevima i brdskim stazama, kroz slabo naseljena mesta poput Donje i Gornje Lopušnje, Ravne Gore i Bistrice. Najudaljenija mesta su bila Dobro Polje i dobropoljske livade (Bukoba glava).
Najviše takmičara, njih 34, bilo je prijavljeno za mali maraton, za srednji 29, dok je u najtežoj i najzahtenijoj biciklistiočkoj trci toga dana učestvovalo osam takmičara. Pored prijavljenih takmičara iz Srbije i to iz: Niša, Leskovca, Crne Trave, Vranja, Kruševca, Kraljeva, Pirota, Sokobanje, Beograda i Novog Sada, učestvovali su takmičara iz Severne Makedonije i Bugarske.
Nakon starta sa Starog groblja usledile su velike borbe sa teškim usponima i strmim spustovima, što je bio pravi izazov za sve učesnike trke.

Organizatori MTB maratona su ovom prilikom dodelili medalje i nagrade po kategorijama do 20 i preko 40 godina starosti u sve tri trke. Specijalne nagrade uručene su najmlađem i najstarijem učesniku takmičenja.
Održavanje biciklističkog maratona pomogli su mnogi privrednici, brojni volonteri, Kulturni centar Vlasotince, Policijska uprava, Dom zdravlja i služba obezbeđenja Alarm guard 016.
„Kluba – Balkan ekstrem” zahvalio je svima koji su nam na bilo koji način pomogli održavanje ovog izuzetno zahtevnog događaja.

Zanimljivosti ovog takmičenje doprinelo je i učešće kvadova, koji su krenuli za biciklistima. U cilju promocije biciklizma među najmlađima na startnoj poziciji smo zatekli petogodišnju Hanu Đorđević i njenu dve godine stariju sestru Laru Đorđević, koje su simbolično započele trku.
“MTB maraton „Vlasotince 2019“ je izvanredan doživljaj, gde možete voziti bicikl po planinskim predelima i uživati u svežem vazduhu, mirisu četinara, šumskog bilja i planinskih livada. Čućete samo šum drveća i zvuk točkova svog bicikla, sjedinjene sa otkucajima svog srca, koje vas goni ka cilju i pobedi. Doživećete nezaboravno iskustvo penjući se krivudavim šumskim putevima i osvajati vrhove sa kojih se pruža izuzetan pogled. Osetićete uzbuđenje spuštajući se strmim, uzanim stazama i imati priliku da se osvežite hladnom vodom dok prolazite preko izvora i potoka“, stoji u pozivu za učešće na takmičenju. I zaista su biciklisti iz cele Srbije i regiona uživali u lepoti našeg kraja uz obećanje da će sledeće godine ponovo voziti ovim stazama –prenosi list Vlasina.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: