Leskovac: 21. Balkanska smotra strip autora, од 28-30. јуна, 3.017 izlagača iz 67 zemalja

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Најстарији стрип фестивал бивше Југославије, Балканска смотра младих стрип аутора, одржаће се  21. пут од 28. до 30. јуна, у Културном центру, Народном музеју и Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у организацији лесковачке Школе стрипа „Никола Митровић Кокан”. „Ово је најстарији фестивал на простору бивше СФРЈ, јер постоји од 1998. године, а ове године је, по оцени еминентног британског стрип теоретичара Пола Гравета, оборен светски рекорд по броју учесника – 3.017 излагача из 67 земаља са шест континената послало је своје радове на фестивал!“, каже професор енглеског језика Марко Стојановић, организатор, предавач у Школи стрипа „Никола Митровић Кокан“.

У оквиру 21. Балканске смотре биће чак 25 догађања. Посетиоци ће имати прилике да присуствују разноликим трибинама, отварањима изложби, јавним часовима цртања, доделама награда и пројекцијама документарних филмова везаних за тему стрипа на Балкану. Смотри ће присустовати и око 100 гостију, углавном стрип аутора, из Белгије, Француске, Италије, Немачке, Турске, Грчке, Словеније, Црне Горе, Румуније, Северне Македонијем, Бугарске, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Смотра ће обиловати квалитетним домаћим стрип звездама, међу којима се истичу Владимир Крстић Лаци, Дејан Ненадов, Дражен Ковачевић, Леонид Пилиповић, Милан Дрча, Мирољуб Милутиновић Брада, Јован Укропина, Владимир Алексић, Тибериу Бека и бројни други стрип аутори из Србије. Уз њих, присуствоваће и познати италијански стрип аутор Роберто Али, организатор стрип фестивала у Лијежу Питер Болен, организатор фестивала стрипа у Генту Ив Брабант, цртач „Батмана“ за амерички „ДЦ“, румунски стрип аутор Виктор Друђинију, словеначки стрип интернационалац Бернард Коле, један од најпознатијих турских аутора Корал Илхан и многи други.

Смотру свечано отварају  амбасадор краљевине Белгије, његова екселенција Кун Адам, и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић,  28. јуна у 20 часова, када се отвара и такмичарска изложба у склопу галерије Лесковачког културног центра. Пола сата касније,  у ЛКЦ биће отворена изложба „Укрштени: поглед иза кулиса израде стрип албума“ Марка Стојановића, Дана Ианоса, Дражена Ковачевића и Десимира Миљића. Изложба је везана за стрип „La Croix Sanglante“, први албум објављен у Француској (едиције „Delcourt“) који потписује српски сценариста у последњих петнестак година. У питању је веома ретка изложба будући да за сваку страну стрипа нуди увид у све четири фазе настанка стрипа, па тако гледаоци могу да виде једну поред друге фазу сценарија, скице, туша и колора. Управо овакав редак поглед „иза сцене“ пружиће и поменути италијански аутор Роберто Али у свом мастер класу „Од скице до отштампаног стрипа“.

Будући да се ове године обележава 90 година од појаве Тинтина, бегијског стрип ауора Ержеа, гост Балканске смотре ове године је стрип Краљевине Белгије. Уз презентацију, коју ће Белгијски стрип имати на фетивалу, њему су посвећене и две изложбе. У суботу 29. јуна биће отворена изложба белгијског стрипа „Spiru za prava“ у Народној библиотеци „Радоје Домановић“, а у Народном музеју ће уследити изложба „Историја белгијског стрипа“.

„Као једини регионални фестивал са педагошким карактером, Балканска смотра и ове године додељује награде младим ауторима у категоријама цртача, илустратора, сценариста и теоретичара. Циљ је да се млади аутори охрабре и наставе са даљим професионалним ангажманом на пољу стрипа. Поред ових награда, биће додељена и јединствена плакета „Никола Митровић Кокан“  за допринос српском стрипу, најстарије награде овог типа у Србији. Добитници плакете ове године су Брана Николић и Јован Гверо. Уз то, биће додељена и интернационална награда „Миодраг Величковић Мивел“ за сатиричан стрип, коју је ове године припала македонском аутору Игору Стевковски. По први пут, додељује се и награда „Пријатељ стрипа“, која није из света девете уметности, али тој истој деветој уметности несебично доприноси и помаже, а њен први добитник биће песник Милош Петковић, из Зајечара, организатор бројних стрип дешавања у неколико српских градова и уредник неколико стрип издања“, каже Стојановић.

Град Лесковац је наставио своју несебичну подршку смотри и ове године, а организатори Балканске смотре младих стрип аутора су Марко Стојановић, Милош Цветковић, Иван Стојановић Фики и Марко Серафимовић, иначе предавачи и аутори из Лесковачке школе стрипа „Никола Митровић Кокан“, а суорганизатор је Лесковачки културни центар.

Марко Стојановић, један од организатора, на питање шта је карактеристично за овогодишњи фестивал, сем обарања рекорда у масовности, одговара: „Оно што ми је посебно драго јесте да поред повећања броја учесника и земаља из којих долазе, ове године имамо чак четири изложбе на којима су заступљена, без икакве сумње, нека од највећих имена светског стрипа попут Ержеа, Франкена, Хермана, Ван Хама, Ванса, Валтерија, Ислера, Бодара, као и 25 тачака програма у само три дана. Ове године имамо и највећи одазивј гостију у историји фестивала, који нам долазе широм Европе, али и са простора читавог Балкана. У време кад се буде међунационалне тензије у региону, имамо највећи број аутора управо из тог региона који долазе да овде уметношћу граде мостове које политичари руше, и управо у томе јесте успех мисије у коју смо сад већ давне 1998. године кренули.“

Стојановић подсећа да је прошле године, на пример, потписана Балканска деклерација о партнерству и сарадњи фестивала којој су се придружили фестивали из Лесковца, Београда, Ниша, Сомбора, Крагујевца, Призрена, Лакташа (Босна и Херцеговина), Херцег Новог (Црна Гора) и Софије (Бугарска), али и из Лијежа (Белгија) и Њујорка (САД), док се на овогодишњем фестивалу очекује да ће Балканском савеза стрип фестивала приступити и фестивали из Велеса (Северна Македонија), Сибиња (Румунија) и Гента (Белгија), што значи да је институција заживела и да је топло дочекана широм региона.

„Такође, на личном плану, посебно ми задовољство  што смо, после генералног конзула Бугарске Едвина Сугарева и директорке Француског института Ан Лорен Вигару, у Лесковац успели да доведемо његову екселенцију амбасадора Краљевине Белгије Куна Адама. То показује да је Лесковац, као неформална престоница стрипа на Балкану“, закључује Марко Стојановић, вишеструки добитник бројних награда родног града, али и других домаћих и међународних признања као стрип сценариста, организатор и предавач у Школи стриша „Никола Митровић Кокан“.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: