Rudare kod Leskovca – hram Svete Petke: “Vidovdansko veče”

Loading

LESKOVAC – Turistička organizacija grada Leskovca, u okviru manifestacije “Leskovački letnji festivali”, organizuje tradicionalno “Vidovdansko veče” u porti crkve Svete Petke u selu Rudaru. Za sve zainteresovane građane organizovan je autobuski prevoz, a polazak je u 19,30 časova kod leskovačke Narodne biblioteke.

Crkva prepodobne mučenice Paraskeve – hram Svete Petke u selu Rudaru kod Leskovca, pravi je biser arhitektonske posebnosti u ogrlici drevnih pravoslavnih hramova i smatra se najstarijom svetinjom u ovom kraju. Podignuta je na temeljima ranohrišćanske bazilike iz petog veka, na isturenom obronku planine Кukavice, takozvanoj Rudarskoj Кosi koja se lagano utapa u prostranu leskovačku kotlinu. Prema jednoj od pretpostavki bilo je to baš u vreme kada je nastajao i Caričin grad, čuveno vizantijsko naselje, poznatije kao Justiniana Prima. Naime, u to doba, u vreme imperatora Justiniana, po nekim istorijskim izvorima, na južnim obroncima Leskovca postojalo je hrišćansko naselje u kome se nalazila i crkva u Rudaru. Jerej Miroslav Jovanović, diplomirani teolog i nekadašnji paroh Rudarski, autor je monografije o ovoj crkvi i vrstan poznavalac njene istorije.

Prema rečima jereja Miroslava Jovanovića, kako prenosi sajt Vesti i Oglasi Juga, dolaskom Slovena pretpostavlja se da je to hrišćansko naselje stradalo, a zajedno sa njim i ova ranohrišćanska bogomolja. Čuveni Мирослав Јовановић, јерејistraživač i putopisac Feliks Кanic, obilazeći naše krajeve u drugoj polovini 19. veka, pisao je o ovom zdanju kao o prelepoj crkvi ,,belih zidova,, – nekadašnjem manastiru i izletištu leskovčana. Кanic, koji je načinio i skicu crkvenog konaka, navodi da je rudarska crkva bila sedište parohije sa 14 sela.

Crkva je posvećena Svetoj prepodobnomučenici Paraskevi Rimljanki, u narodu poznatoj Svetoj Petki, hrišćanskoj svetiteljki čiji je kult veoma poštovan kod svih pravoslavaca. Zub vremena i vlaga ozbiljno su oštetili živopis crkve. Ikonostas je popravljen početkom 20. veka, a ispod sloja fresaka, koje su rađene 1815. godine, nalazi se još jedan stari sloj fresaka. Pretpostavlja se da potiču iz doba Nemanjića, možda su čak i starije, ali se ne mogu restaurirati jer su nepovratno uništene.

Кonak crkve Svete Paraskeve u Rudaru star je oko 200 godina i predstavlja veoma vredno delo balkanskog stila gradnje. Vreme je učinilo svoje – dosta je ruiniran pa je neophodna  potpuna rekonstrukcija kako bi se sačuvao. U predgovoru za monografiju o ovoj crkvi, patrijarh srpski Irinej poručuje: „Nadajmo se da će hram Svete Petke u Rudaru i njegov sadašnji konak, remek-dela građevinarstva ovog podneblja, skrenuti pažnju naših istoričara umetnosti i kulturnih neimara i da će zablistati u prvobitnoj lepoti“.

Ovaj izuzetno vredan kompleks, posebnim aktom aktom Republike Srbije iz 1948. godine stavljen je pod zaštitu države. Svake godine ovde se, na dan Svete Petke, održava Sabor, a svakog 28-og juna – Vidovdansko veče, tradicionalna duhovna manifestacija kada se u ambijentu crkvenog mira sa radošću okuplja veliki broj učesnika i posetilaca.

Sav pravoslavni svet divi se i ponosi prelepom crkvom Svete Petke u Rudaru. Leskovčani, ponosni na svoje svetinje, kažu: “Što biraš, biraj, al u Boga ne diraj. Čovek ima tri kuće – jednu kude se rodija i kude živi i drugu večnu, al crkva je crkva – to je krov i kuća na svi ljudi. Za toj si naše crkve volimo i stalno se Bogu molimo”.

Dužni prošlosti podarili smo ovo sećanje crkvi prepodobnomučeniceParaskeve, koja na Rudarskoj kosi, na večnoj straži – verno čuva naše duhovnevrednosti i neispričane priče minulih vekova.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: