Završena 21. Balkanska smotra mladih strip autora: Dodeljene nagrade najboljima

Loading

LESKOVAC – Na 21. Balkanskoj smotri mladih strip autora održanoj 28-30. juna u konkurenciji rekordnih 3.017 učesnika iz 67 zemlja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike uručene su tradicionalne nagrade. Internacionalni žiri: Bernard Kolle (predsednik žirija, strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade:

  • Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” u kategoriji strip crtača dobio je Matej Stić iz Hrvatske. Diplome za istu kategoriju je dobili su Elena Gogou iz Grčke i Sava Komitski iz Bugarske.
  • Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za ilustraciju dobila je Korina Hunjak iz Hrvatske. Diplomu za istu kategoriju dobili su Ivona Đenović iz Hrvatske i Damjan Đorđievski iz Makedonije.
  • Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za scenario dobila je Milena Simeonova iz Bugarske. Diplomu za istu kategoriju dobila je Mihaela Erceg iz Hrvatske.
  • Memorijalnu plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za strip teoriju dobio je Uroš Dimitrijević iz Niša. Diplomu za istu kategoriju dobio je Miloš Simić iz Beograda.
  • Diplomu za najboljeg debitanta dobili su, paralelno, Dana Đorđević iz Babušnice i Gavrilo Lazić iz Pariza.
  • Plaketu “Nikola Mitrović Kokan”za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Brana Nikolić iz Valjeva i Dragan Stokić Rajački iz Zaječara.

Novoustanoljeno priznanje “Prijatelj stripa”, koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Mairan Miresku (strip scenarista i teoretičar), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Milorad Vicanović Maza (strip scrtač i ilustrator) dodelio je nagradu Milošu Petkoviću iz Zaječara.

U sklopu manifestacije časopis dodeljuje se i memorijalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Igoru Stevkovskom iz Makedonije.

Nagradu striparnice “Južni Darkwood” iz Niša za strip dobila je Danica Dedić iz Leskovca.

Nagradu Studentsko informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobio je autorski tim Natalia Rerekina i Serafim Orinčenko iz Ukrajine.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “Ako mene pitaš…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Rastku Milenkoviću iz Leskovca i Staši Spasić iz Vučja.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor