Манифестација „Врањском калдрмом“: Наступ песника из Власотинца

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Последње суботе јуна Врање је било својеврсна престоница дијалекатске поезије Балкана. Песници из свих република бивше Југославије, осим Словеније, дошли су књижевну манифестацију „Врањском калдрмом“. Песникиња Слађана Недељковић, уз помоћ Града Врања, организовала је конкурс за зборник дијалекатске поезије на којем је стигло више од 180 песама од 72 аутора из целог региона.

„До познанства Слађане Недељковић и мене дошло је у оквиру пројекта Дијалекат, који је реализовао Културни центар Власотинце и Министарство културе. Она је једна од песникиња заступљених у антологији „Оратим да не патим“ коју сам приредио пре годину и по дана. Слађана је хтела нешто слично да реализује у Врању и затражила је моју стручну помоћ. Тако сам се у зборнику „Ете такој“ нашао у улози рецензента и песника. Власотинца је заступљено са четири песника колико има и Лесковац: Светлана Пешић, Срба Такић, Петар Такић и ја“, објаснио је Саша Станковић, професор књижевности у Гимназији „Стеван Јаковљевић“.

Промоција зборника „Ете такој“ одржана је у препуном дворишту Куће Боре Станковића. Сви власотиначки песници из зборника били су пристуни на промоцији, осим гимназијалца Петра Такића, који одсуствовао због уписа на факултет, а уместо њега је кренуо фотограф  Далибор Боце Илић.

„Моја идеја била је да окупим све оне ствараоце који и данас чувају, негују и упијају ту мелодичност свог дијалекта. Врање, Лесковац, Власотинце, Ниш, Београд, Нови Сад, Књажевац, Вараждин , Загреб, Осјек, Задар, Сплит, Подгорица, Куманово, Скопље само су неки од градова одакле су се јавили људи који пишу на дијалекту, чувајући немерљиво богатство матерњег језика“, рекла је на отварању промоције Слађана Недељковић.

После приређивача, говорили су сарадници на пројекту: професорка Ана Митић Стошић из Врања, песникиња Даворка Флего из Пазина, у Хрватској и Саша Станковић. Потом је двадесетак песника прочитало своје песме, а глумачка трупа „Оптимисти” оживеле је јунаке Боре Станковића из приповетке „Вечити пољубац“  и  драме „Коштана“. Бројна публика пратила је све са смехом и тугом. Јужњачки хумор измамио је осмехе и аплаузе, а носталгичне песме о пустим селима и минулим данима и понеку сузу. Сви учесници добили су захвалнице, а повељу за најоригиналнију песму бујановачки песник Мирослав Величковић.

Одмах по објављивању зборник „Ете такој“ привукао је пажњу РТС-а и других националних медија, а уследили су позиви да се промовише у Београду. Свакако ће бити промоција и у Власотинцу крајем лета или на јесен.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor