Vlasotince: Osnovna škola “Siniša Janić” osnovana 1866. godine

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Са званичног сајт Основне школе “Синиша Јанић” преносимо неколико података о историјату ове угледне васпитно-образовне установе.

ОШ „Синиша Јанић“ темељи се на традицији дужој од 140 година. Основана је 1866. године, за време Милана Обреновића, док су ови наши крајеви још увек били под турском влашћу, и у то време имала је 200 ђака. По ослобођењу од Турака 1878. почиње период развоја школства, у много повољнијим  условима. Основна мушка школа имала је 196 ученика, а женска 59.

Као прави расадник знања, школа је преко својих учитеља, ширила идеје културе, просвете и знања. Први учитељи били су: Стојан Даскал, Михајло Јовановић, Петар Спирић, Јелена Протић и Анастасије Здравковић. Крајем 19. века и почетком 20., школа се убразано развијала, број ученика се из године у годину повећавао.

У периоду између два рата, школа је носила име „Свети Сава“. Након Другог светског рата, школа је по учитељу и првоборцу из Власотинца, добила име „Синиша Јанић“. Развоју школе допринео је рад изузетних учитеља и наставника који су дали немерљив допринос свестраном образовању великог броја успешних ђака. Они су затим, у свим периодима развоја, проносили славу школе и свога краја широм земље, а појединци и ван ње. Ђаци ове школе били су:

Христофор Црниловић, значајни српски етнолог, етнограф и сликар, чији је легат у оквиру школе етнографског музеја, смештен у Манаковој кући, у Београду.

Миодраг Нагорни, познати српски графичар и сликар који је свом завичају, у музеју, у Власотинцу , поклонио јединствену збирку старе српске графике.

Ђорђе Јанић, књижевни критичар, Томислав Тодоровић, професор Универзитета у Нагоји који је дoкторирао на Сорбони.

Миодраг Цекић, доктор атомске физике у Вашингтону.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor