Vlasotince: Jovan Stanković izabran za predsednika Srpskog filografskog društva

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Власотинцу је одржана Оснивачка скупштина Српског филографског друштва. Седници је претходио састанак инцицијатора за формирање овог друштва са Бошком Станчићем, замеником председника општине. Овом приликом дата је пуна подршка формирању  Српског филографског друштва и прецизиране су смернице могућности за даљу сарадњу када је о Власотинцу реч.

Подршку овој идеји дали су Марјан Станковић, начелник општинске управе и Зоран Стаменковић члан Општинског већа из ресора за културу.

На Оснивачкој скупштини изабрано је руководство Друштва, донети су оснивачки акти и усвојен је статут.

За председника је изабран Јован Станковић, студент Правног факултета у Нишу, иницијатор формирања овог друштва, највећи колекционар аутограма у Србији и један од већих колекционара на Балкану. Јован Станковић је и члан Светског друштва филографа које окупља тридесет највећих колекционара из целог света.

За потпредседника је изабран Драган Видосављевић, док је трећи оснивач  Александар Живковић. Обојица се баве колекционарством дуги низ година. Оснивачкој скупштини је присуствовао и Филип Етмишовски из Северне Македоније, који важи за једног од највећих колекционара аутограма у својој земљи и на Балкану.

„Велика ми је част и задовољство што сам  иницијатор и организатор једног овако значајног догађања. Велика ми је обавеза што сам изабран за првог председника Српског филографског друштва. Радићу веома предано и марљиво на спровођењу зацртаних задатака и циљева у смислу афирмације друштва и промоције филографије као хобија, не само у Србији, већ и на Балкану. Посебно нам је важно повезивање свих филографа са ових простора. За мене лично формирање нашег друштва је важно и  јер је то био и сан мог покојног ментора и највећег српског филографа Негослава Точиловца“, рекао је Јован Станковић након оснивачке скупштине.

Боравак у Власотинцу ови пасионирани колекционари аутограма су  искористили и за обилазак Власотинца и знаменитости које су важне за нашу варош. Најпре су посетили „Гигину кућу“ у којој је смештено завичајно одељење Народне Библиотеке „Десанка Максимовић“. Добродошлицу им је пожелео Срба Такић, директор ове установе културе. Гости су посебно интересовање показали за историјат једне од најстаријих грађевина у Власотинцу и за фонд књига којим библиотека располаже. Након разгледања споменика ослободиоцима Власотинца који је дело царског руског архитекте Николаја Краснова, гости су са својим домаћинима  Јованом Станковићем и Драганом Видосављевићем обишли Завичајни музеј у коме их је дочекао Бобан Димитријевић, директор Културног центра. Била је то прилика да чују многе занимљиве историјске чињенице о Власотнцу и Власотинчанима. Обилазак Власотинца завршен је посетом власотиначке цркве и обиласком спомен комплекса Старо гробље.

Сви учесници, и гости и домаћини закључили су да је ово само почетак колекционарске, културне и прекограничне сарадње.

У Власотинцу је начињен још један пионирски корак у области која је до недавно  широј јавности била веома мало позната – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor