Mira Paskval: „Grofica Mila Tonkin“, roman, promovisan u Beogradu

Loading

Књижевница Мира Пасквал, ново лице на књижевном небу, својим првим романом „Грофица Мила Тонкин“ храбро и на велика врата је закорачила у тај свет. Прва промоција књиге „Грофица Мила Тонкин“ одржана је 17.10.2019. Ул. Дубљанској 10. на Врачару. На промоције романа грофица Мила Тонкин говорили  су књижевница и уредник романа Марија Микетић, књижевник и потпредседник УСКОРА и председник Удружења писаца Србије Бранко Станковић и технички уредник и wеб дизајнер Душан Тодоровић.

Мира Пасквал као да је била онај делић који недостаје да се опет запитамо шта се дешава око нас, да се вратимо да будемо добри људи, пријатељи, комшије и колеге. Због тогà треба да постоји сваки писац, да нас опомиње и враћа на праве стазе људскости. Њен роман вас на почетку поздравља речима: „Колико путева човек мора проћи пре него што му се наклон као човеку? Колико мора треба да пређе, док не нађе мирну луку?“

Роман „Грофица Мила Тонкин“ говори о нама, свако може да се пронађе у неком лику, о нама на Балкану, нашим обичним животима, животарењима, начину склапања пријатељстава, брачних заједница из искуства њене јунакиње. Књижевница Мира Пасквал  у роману обрађује тему одбацивања и стигматизма разних облика који нису савремене теме око сексуалне оријентације, него више нека наша свакодневна инсајдер прича „чујте ме Срби“. Она обрађује још прегршт тема као што су:  избори пријатеља и њихови изазови и последице, спој патријархата и патријарха у глави једне женске особе на Балкану, избор професије, интимног партнера, брачног, однос према деци и са родитељима…. прегршт тема овог сурово реалног романа неће вас оставити равнодушним.

Видети овде детаље са промоције:

P.S.

Живот, који је обележен страшним ожиљком, прати одрастање женске особе у свету који не види ко је она у ствари. Њене потребе, жеље, емоције сведене су на оскудне могућности које јој свет пружа.

Њен фзички недостатак постаје синоним борбе за опстанком и егзистенцијом, али и душевним болом. Тај исти ожиљак девојке жељне прихватања и емоције, пројектује се на унутрашње резове сопственог духа.

Мила је описана као главна јунакиња која носи бреме данашњег друштва у коме мањка емпатије, друштва које не признаје „другачије“ и које је уљуљкано једноставношћу и оним што му је наметнуто, материјално. Тамо где дух умире, задовољства постају престиж визуелног, естетски коректног и прихватљивог.

Књижевница је овим делом, кроз метафору, али и реалност, довела до судбоносног сусрета данашњег човека и његовог поимања света. Нижући патње Миле Тонкин, Пасквалова је предочила колико је човечаство дало примат лепоти и њеној цени. Поларизујући људе на подобне и неподобне, Мира је дала име највећем људском проблему, патњи. Пасквалова се смело одлучила да патњу једне жене предочи маниром Љиљане Хабјановић, дотакне читаоца како је то успео само чувени Бора Станковић, и изнесе на видело човеково исконско згражавање над наказним облицима живота како је умео Виктор Иго.

Поређења са великанима књижевности нису случајна, а ни претенциозна, то ће бити јасно сваком ко буде прочитао ово дело.

Књига се може купити ул. Дубљанска 10, Врачар, Београд, у просторијама Задужбине Гојковић и Свесловенског књижевног друштва.

 Телефони за поруџбине:

0603170371, 0653474042 књиге се шаљу и поузећем.

Књигу можете набавити у Ул. Дубљанска 10 Београд, Делфи књижарама у Београду (за сад) или је поручити поузећем на бројеве 0653474042 и 060317037

ЦЕНА КЊИГЕ: 500 динара

 

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: