Koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo u Leskovcu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У оквиру посете Србији, координаторка за ромску политику Европске комисије Марта Гарсија Фидалго данас је боравила у Лесковцу како би се на терену упознала са резултатима европске подршке инклузији Рома. Заједно са менаџерком за социјалну инклузију и права мањина при Делегацији ЕУ у Србији Мирјаном Максимовић и градоначелником Лесковца др Гораном Цветановић, координаторка је обишла два лесковачка ромска насеља – „Подворце“ и „Славко Златановић“.

Делегација је дочекана испред Дома културе Рома у насељу „Подворце“, јединственој институцији културе на нивоу читаве Србије, која успешно функционише од 1997. године. Директор Дома културе Срећко Живковић је говорио о историјату ове институције, његовим активностима и циљевима. Он је објаснио да упошљеници ове институције пружају подршку својим суграђанима које се тичу њиховог образовања, ученичких стипендија, организују радионице о запошљавању и савета при аплицирању за посао, а поменуо је и фудбалски клуб „Ветерница 36“.

Градоначелник је говорио о бројним активностима локалне самоураве чији циљ је интеграција ромске популације у друштво и истакао да су сва деца која похађају први разред на територији града ове године бесплатно добила уџбенике, као и да сва деца из економски угрожених породица добијају помоћ од града – за те намене је из буџета града опредељено 6 милиона динара. Он је истакао да локална самоуправа одлично сарађује са републичким органима који су свесни да је југ Србије сиромашнији од остатка државе и умногоме помажу у остваривању права свих грађана, укључујући и припаднике националних мањина. Он је додао да је највећи проблем са којим се припадници ромске популације сусрећу образовање и незапосленост, посебно незапосленост Ромкиња, те да ће се у будућности радити на храбрењу ромске деце да редовно похађају школу како би од најранијег детињства били укључени у токове друштва чији су равноправни чланови.

Госпођа Марта Гарсија Фидалго је врло заинтересовано слушала све своје саговорнике, и након обиласка, закључила да има још пуно сегмената на којима се тек треба радити како би се унапредио положај припадника ромске популације у Лесковцу. Она је саветовала присутне да озбиљно приступе изради пројеката који се баве најактуелнијим проблемима ове друштвене категорије како би Европска комисија подржала њихову реализацију. Координаторка је посебно похвалила посвећеност градоначелника Лесковца решавању проблема и чињеницу да је урбанистички план добро одрађен тако да ће на основу њега Европска комисија и даље пружати подршку како би живели и радили у што бољим условима.

„Разлог због ког сам ја у овој посети данас је да ми желимо да захвалимо председницима општина који су пријатељски настројени према Ромима и желе да нешто учине за њих. Нама је заиста стало до њих и желимо да остваримо директан контакт са њима.“

Мирјана Максимовић, програмска менаџерка из делегације ЕУ у Србији, говорећи о пројектима казала је: „ИПА пројекат је пројекат који имплементирамо већ 2 године. Подршка је већ стигла у Лесковац, јер ми подржавамо Лесковац, и план би био да у наредним пројектима уради нешто конкретно, да се поправе услови становања за Роме који живе у Лесковцу. Радимо у више општина, а Лесковац је део овог пројекта. Већ је направељен нови пројекат из ИПА 2018. где ће Лесковац бити један од градова/општина који ће моћи да искористе средства из тог пројекта.“

Извор:

Званични сајт Града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor