Vlasotince: Novo lice grada na obalama Vlasine

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Одавно се израз СЕВАП укоренио код нас, па се неретко може чути да је севап нахранити гладног човека иако га не познајеш, оставити неку гардеробу у Црвени крст, засадити дрво, уступити место старијим људима у аутобусу… Ова реч потиче из турског говорног подручја у значењу помоћи некоме коме је помоћ заиста потребна.

Група младих Власотинчана је тако решила да свом новоформираном удружењу да назив СЕВАП и да ,сходно имену удружења, циљ буде организовање хуманитарних акција, унапређење квалитета живота грађана, заштита и побољшање животне средине, развој еколошке свести, промовисање добрих идеја.

„Тим СЕВАПА чине млади људи, а званично постојимо од августа. Ово је добровољна организација, а парола нам је „Водити примером“. До сада смо имали већ неколико акција, надамо се да ћемо и убудуће имати прилике да радимо на пројектима позитивним за наш град. Сазнали смо да је Власотинце још 1912. године имало Друштво за уређење и улепшавање града, чији су циљеви и данас актуелни. Водећи се тиме на градском шеталишту поред Власине смо осликали мурале „Власотиначки синови“, заједно са Удружењем грађана ЕКО Власина обележили смо Светски дан чишћења акцијом у којој је учествовало више од 50 волонтера, а чистило се на неколико локација у граду. Ових дана смо на шеталишту поред реке поставили дрвене табле са цитатима познатих писаца, филозофа и мислилаца. Сличан пројекат рађен је и раније али су табле убрзо биле уништене па смо решили да обновимо пројекат и поново улепшамо свој град. На пројекту је радило дванаесторо младих људи, а данима се радило на изради ових табли као и целом пројекту обнављања цитата и свим пропратним активностима. Ми верујемо у исправност наших намера, као што верујемо да ће нас људи у томе подржати. Поред улепшавања шеталишта, циљ пројекта је и да се Власотинчани упознају са мислима највећих умова, а самим тим и са лепом писаном речју“, кажу потпредседници Удружења младих СЕВАП Немања Живковић Копча и Слободан Радуловић, и додају: „Живећи у времену у коме је итекако потребно да се развија пре свега еколошка свест о очувању животне средине планирамо да на пешачкој стази поред Власине посадимо црвени храст. То је квалитетно декоративно дрво и у многим градовима гаји се у зеленим површинама. Позваћемо јавна предузећа и установе да се придруже и засаде по један храст јер само заједно нашу варошицу можемо учинити лепшом на добробит свих нас. Идеја имамо пуно, али нећемо журити“.

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor