Власотинце: Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У организацији власотиначког Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године, обележен је 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату. Делегације локалне самоуправе и Удружења бораца, положиле су венце и одали пошту свим страдалим војницима и цивилима у Великом рату. Најпре су делегације положиле цвеће на Споменик палим борцима за слободу и уједињење у националним покретима и ратовима 1809-1918. године у парку, у центру града. После су делегације обишле Спомен – костурницу на мосту, на Јужној Морави и одали дужну почаст 49 браниоцима моста који су  погинули 1915. године.
Дан примирја у Првом светском рату обележава се у Србији , али и у многим земљама широм света. То је дан када су силе Антанте потписале примирје са Немачком у железничком вагону у Француској и тиме је окончан Велики рат који је имао разорне последице за читаву Европу.


У Великом рату у Србији је било између 1.100.000 и 1.300.000 жртава, што је чинило готово трећину српског становништва. Према историјским подацима, број жртава у Првом светском рату премашио је 15 милиона људи, а Србију, према броју погинулих, а сразмерно броју становника, сврстава на прво место.
Амблем који се користи за Дан примирја је цвет Наталијина рамонда, а који се везује за тле на коме се се дешавале преломе битке у самој завршници рата, и реч је о цвету који има невероватну способност да се потпуно опорави, након што се осуши, због чега је добио и назив “цвет феникс”. Амблемом је исказана и симболика „поновног рађања” Србије, након тешких борби у Великом рату – преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: