Сава Димитријевић, новинар: „Пре живота и после смрти“, роман, ускоро излази из штампе

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У оквиру VII коло издавачке продукције Фестивала књижевности „Think Tank Town“ ускоро ће се појавити роман „Пре живота и после смрти“ познатог новинара, публицисте и књижевника Саве Димитријевића, најбољег зналца духа старог Лесковца.

О том роману на свом ФБ др Саша Стојановић, оснивач фестивала и познати лесковачки књижевник, пише: „Жива легенда лесковачке публицистике и најпедантнији хроничар старог Лесковца, Сава Димитријевић, књигом „Пре живота и после смрти“ представља нам се и као талентовани романсијер. Духом најмлађи аутор српске књижевне сцене није желео да побегне од истинитих ликова и њихових још истинитијих судбина – а и зашто би, тој истој истини за вољу? – али их између корица ове књиге овог пута маестрално увија у до сада само наслућену моћ раскошне нарације. И даље ослоњен на добро проверену фактографију (уз вечито питање да ли је људско памћење уопште поуздан доказ било чега), успешно избегавајући „аналфабетизам предиката“, како тврди Чеслав Милош, и распламсавајући кортасаровску „ломачу глагола“, писац храбро ускаче у кожу „причопричача“ која му једина не може бити тесна.
Тамо где су некада трон запоседали маломанчестерски надимци и догађаји, сада царује магија доброг, старог приповедања. У ствари, онај ко не уме да исприча топлу и потресну причу која ће читаоца хармоникашки развући од смеха до суза, тај нека пише блурбове за добре књиге попут ове“.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: