Народна библиотека Власотинце: Дванаеста изложба слика Срђана Милоша

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ приређена је 12. самостална изложба слика власотиначког уметника и песника Срђана Милоша. Изложбу је отворио Срба Такић, директор Народне библиотеке, који је говорио о овом многоструко талентованом уметнику.
„Срђан Милош, на себи својствен начин, подсећа на неко прошло и лепше време, срећније и безбрижније, а неки би рекли и лакомисленије“, казао је, између осталог, Такић.

„Хтео сам да после шест година поново имам самосталну изложбу и да после толико година видим како то изгледа. Овај циклус сам назвао Шијан, по легендарном режисеру Слободану Шијану, а мотиве за слике сам узео из његова три филма Ко то тамо пева, Давитељ против давитеља и Маратонци трче последњи круг. Кад решиш да правиш слику од филма то је годину и више дана посла, слике су актуелне и у складу са временом и приликама у којима живимо“, рекао је аутор Срђан Милош, прочитавши и две песме Васка Попе.
Ивана Петровић, песникиња из Губеревца и гошћа вечери, прочитала је своју причу на дијалекту, која нас је подсетила на некадашње празновање Дана републике, а након ње су говорили Мирослав Краинчанић, др Милош Шарић и Никола Живковић Газибара. Стил сликања Срђана Милоша је илустративан и мрачан, али он уме да изрази оно што хоће. Свака његова слика има симболику, реални облици у нереалним. Његов приступ уметности је својствен, на његов начин, у стварању користи све и свашта, и преко слика препознајемо Милошева размишљања, неке су од оцена које су се чуле о стваралаштву овог уметника, који је живот и рад посветио родном Власотинцу.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: