Лесковац: Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Свечаној сали Града Лесковца градоначелник др Горан Цветановић и ове године организовао је традиционални пријем поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Овај дан обележава се од 1992. године када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају. Лајтмотив овогодишњег обележавања овог датума је укинути баријере и  отворити врата за инклузивно друштво и развој за све.

На пријему, градоначелник Цветановић говорио је како се у Лесковцу, поред решавања текућих проблема, улагања у инфраструктуру, привлачења инвеститора и отварања нових радних места, улажу велики напори како би се особе са инвалидитетом оснажиле и укључиле у токове друштва као једнаки и равноправни чланови.

„Драго ми је што ћемо и ове године испоштовати традицију и део овог значајног дана провести са својим суграђанима и пријатељима представницима и члановима удружења и организација особа са инвалидитетом. За област социјалне заштите је ове године из буџета града издвојено 166,8 милиона динара, а путем јавног конкурса је подржан велики број ваших пројеката сумом од тридесет и једног милиона динара”, истакао је градоначелник и додао да су реновираном Центру за социјални рад постављени рампа и лифт, поменуо је изложбу „Додирни прошлост“ Народног музеја у Лесковцу, недавно одржано првенство Специјалне олимпијаде на којем је учествовало око шездесеторо деце из 12 градова, и нагласио да је пре десетак дана изграђена рампа на кеју поред Ветернице намењена особама са инвалидитетом.

Градоначелник Цветановић је казао да у Србији има преко 800 хиљада особа са инвалидитетом, а да је у Лесковцу тај проценат између 8 и 10% од укупног броја становника и да је потребно све више улагати ради њихове инклузије у друштво.

Предраг Јовановић из „МС удружења Јабланичког округа“ захвалио се градоначелнику који сваке године организује пријем поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

„Брига и пажња коју сви ми добијамо, не само данас, већ током целе године у граду Лесковцу значи много и показује да особе са инвалидитетом нису невидљиве и занемарене. Сама чињеница да нас је градоначелник данас угостио у свом Кабинету сведочи о подршци и помоћи коју локална самоуправа пружа нашим удружењима. А и други видови подршке нису занемарљиви и овом приликом желим да вам захвалим на томе. Хвала за сваку побеђену предрасуду и презиђену препреку!“, рекао је Јовановић.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: