Међународни дан борбе против фемицида: Стоп убијању жена!

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Аутономни женски центар, у сарадњи са другим женским организацијама из Србије, Црне горе и Босне и Херцеговине, организују протест 6. децембра 2019. од 13 до 14 часова, на Тргу Републике, под именом „Стоп убијању жена“!
Поводом обележавања 6. децембра, тридесетогодишњице од Монтреалског масакра,[1] једног од међународних датума када широм света обележавамо овај дан, у знак сећања на жене које су убили мушкарци само зато што су жене, тражимо од институција да верују женама кад пријављују насиље и реагују одмах и ефикасно на сваку пријаву. Само рано откривање и санкционисање мушког насиља према женама може умањити број убијених жена широм света који износи 87 000 годишње (податак из 2017. године).
Укупно 87.000 жена је намерно убијено у 2017. години. Више од половине њих (58 %) – 50.000 су убили партнери или чланови породице, што значи да сваког дана 137 жена широм света убију чланови породице. Више од трећине (30.000) жена, у 2017. години намерно су убили њихови садашњи или бивши партнери, они којима су веровале или они који су им говорили да их воле (Податак из студије Родно засновано убиство жена и девојака, УНОДЦ, 2018).
У 2019. години, у Србији је до сада убијено 25 жена, од стране бивших или актуелних партнера и супруга, синова, унука, очуха, а забележено још 12 покушаја убиства. Пет жена је пријављивало насиље надлежним институцијама, а поред тога, тројица убица су од раније били познати полицији због насилничког понашања према другим члановима заједнице. Шест жена је убијено пиштољима и ловачким пушкама. Број индиректних жртава фемицида, односно особа које су остале без мајке је 39.
Подаци су прикупљени из медијских чланака, јер јавно доступна државна статистика о броју фемицида у Србији не постоји, нити је формирано државно Надзорно тело за праћење фемицида иако су женске групе овај захтев упутиле држави пре две године, а УН Специјална извештачица за праћење насиља према женама, Дубраква Шимоновић, затражила од држава чланица формирање овог тела 2015. године. Тада је објаснила да сваки фемицид мора бити пажљиво анализиран да би се идентификовали пропусти у заштити, са циљем да се побољшају и даље развијају превентивне мере. У региону, ово тело формирано је само у Хрватској.
Број убијених жена у земљама бивше Југославије је најбројнији у Србији, а прати је Хрватска.
Протест ће бити организован у Београду.
С  поштовањем,
Жене за мир – Лесковац
Љиљана Нешић
Координаторка СОС телефона
[1] 6. decembra 1989. godine, naoružani napadač ubio je 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, Kanada, povikavši “Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje”.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: